Liviu Pop susţine că nu se poate discuta de abuz în cazul elevilor trimişi acasă pe motiv că au barbă şi păr lung

Ministrul Educației, Liviu Pop, crede că în cazul elevilor de la Liceul Greco-Catolic "Inochentie Micu" din Cluj-Napoca despre care în presă au apărut informații că ar fi fost dați afară din clasă deoarece au plete sau barbă nu se poate discuta despre abuz, dacă e respectat regulamentul unității, despre care a spus că nu îl știe.

19 oct. 2017, 11:22
Liviu Pop susţine că nu se poate discuta de abuz în cazul elevilor trimişi acasă pe motiv că au barbă şi păr lung

„Sunt reguli interne, stabilite prin regulamentul de ordine interioară, nu pot să comentez mai mult. (…) Nu știu ce prevede regulamentul de ordine interioară al unității școlare. Prin lege, fiecare unitate școlară își stabilește propriile reguli, avem cadrul general al regulamentului, iar în particular fiecare unitate școlară își stabilește propriul regulament. În baza acestui regulament, atât elevii, cât și profesorii au și drepturi, și obligații. Eu cred că discuția trebuie făcută la nivelul unității școlare și am înțeles clar de la inspectorul școlar general că în următoarea perioadă vor monitoriza, vor avea întâlniri din nou cu părinții, cu reprezentanții elevilor, cu profesorii, în așa fel încât să fie clar stabilit în regulament ce și cum se face (…). Dacă e respectat regulamentul de ordine interioară, nu cred că putem discuta de abuz”, a spus Pop cu prilejul participării sale la un workshop.

El a subliniat că în regulamentul național nu sunt prevederi vizavi de lungimea părului. „Toate sunt lăsate la latitudinea unității școlare. Prin propriile regulamente, fiecare poate să-și organizeze unitatea școlară și sunt lucruri care se dezbat, se discută și se aprobă la nivelul unității școlare”, a adăugat Pop.

Asociația Elevilor din Constanța a menționat, într-un comunicat de presă, că regulamentul de ordine interioară al unei unități de învățământ, act adoptat de Consiliul de administrație, are o forță juridică inferioară oricăror alte acte normative, așadar prevederile acestuia nu pot fi contrare celor din Statutul elevului, ordin de ministru sau celor ale Legii educației.

„Conform informațiilor apărute în presă și pe rețelele de socializare, mai mulți elevi au fost dați afară din sala de clasă de directorul unității, deoarece aveau păr lung sau barbă. Întâmplarea petrecută este nelegală, fiind încălcate o serie de norme prevăzute de Statutul Elevului, codul drepturilor și îndatoririlor elevilor (…). Considerăm imperioasă în acest moment demararea unei verificări din partea corpului de control al ministrului Educației și a instituțiilor abilitate, precum și abrogarea imediată a prevederilor regulamentului intern aflate în contradicție cu legile în vigoare”, relevă comunicatul.

Citeşte şi Elevii unui liceu din Cluj, trimişi acasă pentru că aveau părul lung sau barbă