Premierul nipon Shinzo Abe este ferm hotărât să semneze un TRATAT de PACE cu Rusia

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat luni că este hotărât să soluţioneze disputa teritorială a Ţării Soarelui Răsare cu Rusia şi să semneze un tratat de pace cu Moscova 'cu orice preţ', relatează agenţiile Sputnik şi Kyodo.

01 dec. 2014, 13:21
Premierul nipon Shinzo Abe este ferm hotărât să semneze un TRATAT de PACE cu Rusia

În cadrul unei întâlniri cu primarul oraşului Nemuro din prefectura Hokkaido, Abe a asigurat că îşi doreşte să soluţioneze problema Teritoriilor din Nord (denumirea japoneză a Insulelor Kurile) şi să semneze un tratat de pace cu Moscova. ‘Misiunea mea în calitate de politician, în calitate de prim-ministru, este de a obţine (tratatul de pace) cu orice preţ’, a afirmat Abe, citat de agenţia de presă niponă Kyodo.

În ceea ce-l priveşte pe primarul din Nemuro, cel mai apropiat oraş de insulele disputate, Shunsuke Hasegawa şi-a exprimat speranţa că Abe va reuşi să soluţioneze disputa teritorială cu Rusia în timpul mandatului său de premier. În noiembrie, Hasegawa a estimat că discuţiile pe această temă ar putea avansa anul viitor, mai ales cu ocazia unei vizite programate în Japonia a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Citeşte şi Premierul nipon Shinzo Abe nu îl mai primeşte în ţara sa pe Vladimir Putin. Motivul este Ucraina

Rusia şi Japonia nu au reuşit să semneze un tratat de pace după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Cele două părţi nu au reuşit până acum să îşi soluţioneze disputa din jurul celor patru insule din Marea Ohoţk, denumite Kurilele de Sud de Rusia şi Teritoriile din Nord de Japonia. Insulele respective sunt administrate în prezent de Rusia, dar revendicate în continuare de Japonia, notează Sputnik.