PRESĂ: Atacatorii din Paris aveau legături cu persoane din Marea Britanie

Organizatorul presupus al atentatelor de la Paris Abdelhamid Abaaoud a avut legături cu persoane ce trăiesc în Marea Britanie, a afirmat vineri Wall Street Journal, citând oficiali occidentali, alimentând îngrijorarea față de o amenințare de amploare europeană, relatează AFP și Reuters.

05 dec. 2015, 10:36
PRESĂ: Atacatorii din Paris aveau legături cu persoane din Marea Britanie

„Mai multe persoane suspectate de a avea legături cu Abdelhamid Abaaoud… se află în Regatul Unit”, scrie Wall Street Journal, citând oficiali occidentali anonimi.

„Aceste persoane, dintre care unele de origine marocană” ca Abdelhamid Abaaoud se află „în regiunea Birmingham” din centrul Angliei, potrivit cotidianului.

În plus, „cel puțin o persoană având legătură cu atacurile” de la Paris „se presupune că a călătorit în Marea Britanie înaintea” atentatelor, potrivit aceleiași surse.

ATENTATE PARIS. Poliţia caută doi noi suspecţi. Sunt periculoşi şi probabil înarmaţi

Poliția britanică a refuzat să comenteze aceste informații, potrivit cotidianului.

Orașul Birmingham a fost deja citat în cazuri de extremism islamic, amintește Wall Street Journal.

Junaid Hussain, devenit recrutor al Statului Islamic prin intermediul rețelelor sociale și ucis de o lovitură a coaliției în Siria în august, era originar din Birmingham.

Și „mai multe celule teroriste islamice de origine nord-africană sunt legate de oraș și regiunea sa”, potrivit cotidianului.

Atentatele de la Paris din 13 noiembrie sunt cele mai mortale cunoscute vreodată de Franța. Ele au făcut 130 de morți și peste 350 de răniți, amintește France Presse.

Nu a existat o sugestie oficială la Londra asupra unei legături directe între grupul care a comis atacul soldat cu 130 de morți și militanți britanici. Marea Britanie a suferit, de departe, cel mai grav atac al militanților islamiști în iulie 2005, când 52 de persoane au fost ucise în atentate sinucigașe cu bombă în trenuri de metrou și un autobuz, notează Reuters.