Preşedintele introduce SERVICIUL NAŢIONAL pentru tineri: Educaţie civică şi pregătire militară, de la 16 ani

Guvernul Franţei vrea să pună în aplicare o propunere a preşedintelui celei de-a V-a Republici. Emmanuel Macron a anunţat că prezentul proiect prevede reintroducerea serviciului naţional pentru adolescenţii care au împlinit 16 ani.

28 iun. 2018, 09:48
Preşedintele introduce SERVICIUL NAŢIONAL pentru tineri: Educaţie civică şi pregătire militară, de la 16 ani

Proiectul guvernului francez se numeşte „Serviciul Naţional Universal” şi are ca scop dezvoltarea simţului civic şi a unităţii naţională. Acesta îi vizează pe adolescenţii care au împlinit deja vârsta de 16 ani.

Serviciul Naţional va fi accesibil atât băieţilor, cât şi fetelor şi se va desfăşura în două faze. Va fi pus în aplicare chiar din 2019. Bugetul alocat pentru acest proiect este de aproximativ 1,6 miliarde de euro pe an, iar investiţia iniţială, de 1,75 miliarde de euro, potrivit estimărilor recente, scrie presa franceză, scrie presa franceză.

Citeşte şi Nouă state ale UE semnează un acord pentru înfiinţarea unei forţe militare comune

A doua fază constă într-un stagiu de voluntariat – între trei luni şi un an – timp în care tinerii se vor pregăti pentru activităţi de apărare şi securitate, dar pot opta şi pentru alte domenii de voluntariat, cum ar fi protecţia mediului sau asistenţă socială.