Prezentare Toyota Mirai

Constructorul japonez Toyota a prezentat recent modelul Mirai, primul autovehicul de serie cu sistem de propulsie pe bază de pilă de hidrogen. Asiaticii ne dezvăluie acum mai multe informaţii despre acest model, care va fi comercializat şi în Europa, începând cu decembrie 2015.

RomaniaTV.net
24 nov. 2014, 12:56

În Japonia, Mirai va fi disponibil în showroom-uri încă din decembrie 2014. Modelul, caracterizat de oficialii japonezi drept “rezultatul a peste 20 de ani de cercetări şi 10 ani de teste”, nu reprezintă doar o simplă maşină în plus în catalogul Toyota. Mirai este un vehicul cu sistem de propulsie inovator, care va face diferenţa între constructorul japonez şi restul lumii auto aşa cum a făcut-o şi Prius, la vremea sa.

Două rezervoare de hidrogen compresat alimentează pila de combustie, unde hidrogenul se combină cu oxigenul din aerul înconjurător. Din reacţia chimică rezultată se produce curent electric, care ajunge la motorul electric cu care este echipată maşina. Ansamblul dezvoltă 160 CP, iar acceleraţia de la 0 la 100 km/h durează în jur de 10 secunde. Conform inginerilor Toyota, autonomia maximă permisă de cele două rezervoare de hidrogen este de 700 km (la o utilizare normală autonomia este estimată undeva la 480 km), iar o realimentare completă se face în aproximativ 5 minute.

Toyota Mirai va ajunge pe pieţele din SUA şi Europa la sfârşitul lui 2015. Oficialii japonezi precizează că la startul vânzărilor nu vor fi disponibile decât câteva sute de exemplare. Mai exact, în primul an de comercializare, 400 de unităţi sunt destinate Japoniei, la un preţ de aproximativ 50.000 de euro, în timp ce americanii şi europenii vor trebui să se mulţumească cu 300 de modele Mirai disponibile la vânzare.

Achiziţionarea unui astfel de autovehicul vine la pachet cu accesul la un serviciu telefonic de asistenţă Toyota, disponibil non-stop, asistenţă rutieră asigurată de constructorul japonez, întreţinere gratuită timp de 3 ani şi garanţie de 160.000 km pentru pila de combustie.