Primul Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu, la aceeaşi masă UPDATE

Senatul găzduieşte de marţi, pentru o perioadă de trei zile, primul Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9), un eveniment organizat de preşedintele forului superior al Legislativului, Călin Popescu Tăriceanu şi de Stanislaw Karczewski, mareşalul Senatului Republicii Poloneze. În calitate de gazdă a evenimentului, preşedintele Senatului l-a primit pe şeful statului Klaus Iohannis, în pofida relaţiilor încordate între cei doi precum şi a boicotului la care a apelat al doilea om în stat pentru evenimentele de la Cotroceni.

18 apr. 2018, 06:26
Primul Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu, la aceeaşi masă UPDATE

La eveniment va participa şi preşedintele Klaus Iohannis, co-inţiator al Formatului Bucureşti (B9), se arată în comunicatul de presă al Senatului. Şeful Statului şi-a anunţat prezenţa, miercuri, 18 aprilie, începând cu ora 09.00, la sesiunea de deschidere a primului Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9), evenimentul ce se va desfăşura la Palatul Parlamentului.

Legislativelor naţionale ale statelor din Formatul Bucureşti (B9) le revine un rol „esenţial” în partajarea echitabilă a responsabilităţilor în cadrul NATO, mai ales având în vedere rolul specific în aprobarea bugetelor menite să susţină o abordare mai ambiţioasă a securităţii şi apărării comune, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, la sesiunea de deschidere a primului summit parlamentar B9.

„Pornim de la responsabilitatea generică a dimensiunii parlamentare în statele NATO – aceea de a asigura liantul între clasa politică şi societate, pentru raportarea optimă a agendei politice a NATO la necesităţile şi aşteptările cele mai presante ale opiniei publice din statele aliate, care opinie publică doreşte clar mai multă securitate. Totodată, Parlamentelor naţionale ale statelor din B9 le revine un rol esenţial în partajarea echitabilă a responsabilităţilor în cadrul NATO, mai ales având în vedere rolul specific în aprobarea bugetelor menite să susţină o abordare mai ambiţioasă a securităţii şi apărării comune”, a spus şeful statului.

„Subliniez angajamentul României de a aloca 2% din PIB începând cu 2017, care evidențiază importanta colaborării eficiente dintre toți actorii instituționali, președinte, Parlament și Guvern. Asumarea și menținerea acestui angajament s-a realizat la inițiativa mea, chiar la începutul mandatului meu de președinte, cu acordul tuturor partidelor reprezentate în Parlament. Cred că e un exemplu concret și pozitiv al modului în care instituțiile unui stat membru NATO trebuie să acționeze pentru respectarea angajamentelor asumate pentru propria securtiate, dar și pentru securitatea întregului spațiu euro-atlantic. Partajarea beneficiilor de securitate vine împreună cu partajarea responsabilităților. Acest principiu trebuie înțeles de societate în ansamblul ei, iar aici intervine rolul esențial al parlamentelor naționale. Într-adevăr, parlamentele sunt cel mai bine plasate pentru a explica propriile opinii publice, beneficiile și responsabilițățile derivate din statutul de membru al NATO”, a afirmat Iohannis.  

Sesiunea inaugurală va avea loc, miercuri, în sala Constantin Stere. Sunt invitaţi să ia cuvântul co-iniţiatorii pilonului parlamentar al Formatului Bucureşti (B9) şi oaspeţii de onoare, după care vor urma două sesiuni de lucru. Vor fi prezente delegaţiile parlamentelor statelor membre ale Formatului Bucureşti: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, România şi Ungaria, precum şi oaspeţi de onoare – Gerard Larcher, preşedintele Senatului Republicii Franceze, Paolo Alli, preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, David Hobbs, secretarul general al AP NATO, generalul Curtis Scaparrotti, SACEUR NATO, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Armatei.

Printre participanţi se numără şi Matti Saarelainen, director al Centrului European de Excelenţă pentru Combaterea Ameninţărilor Hibride, şi Tomas Valasek, directorul Carnegie Europe, invitaţi să facă prezentări la sesiunea de dezbateri.

„În contextul evoluţiilor internaţionale actuale, Summitul parlamentar B9 reprezintă un element important al demersurilor de diplomaţie parlamentară, la nivel multilateral. Pilonul parlamentar B9 urmăreşte facilitarea de poziţii convergente, prin consolidarea rolului parlamentelor naţionale, în problematica de securitate şi apărare. Organizarea Summitului parlamentar B9 transmite un mesaj unitar şi coerent referitor la întărirea flancului estic al NATO, în pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, în iulie 2018”, informează sursa citată.

Subiectele discutate vor fi legate de prezenţa viitoare a NATO, postura defensivă şi de descurajare, responsabilităţi comune, combaterea terorismului, mobilitatea militară, percepţiile referitoare la ameninţările cu care sunt confruntate ţările participante, consolidarea legislativă în materie de apărare.