PRIMUL TUR LA PREZIDENŢIALE ar putea avea loc pe 30 noiembrie, simultan cu referendumul pe Constituţie

Primul tur al alegerilor prezidenţiale ar putea avea loc pe 30 noiembrie 2014, simultan cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei, a declarat, joi, senatorul PSD Ioan Chelaru.

14 nov. 2013, 17:33
PRIMUL TUR LA PREZIDENŢIALE ar putea avea loc pe 30 noiembrie, simultan cu referendumul pe Constituţie

„Curtea Constituţională urmează să îşi motiveze decizia şi să o publice în Monitotul Oficial. Judecătorul poate să motiveze decizia în două zile sau în două săptămâni. Curtea Constituţională trimite la Monitorul Oficial şi, din momentul publicării, preşedintele, potrivit legii, are zece zile pentru promulgare. Poate promulga legea în prima zi sau o poate promulga în a zecea”, a precizat Ioan Chelaru, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, termenul de un an pentru aplicarea noilor prevederi din Legea referendumului, calculat ca început al său, este extrem de relativ, în raport de momentul în care Curtea motivează şi de momentul în care preşedintele promulgă actul normativ.

„De aceasta data de 30 noiembrie a fost calculată ca fiind prima care ar îndeplini cele două condiţii, şi pentru referendum, şi pentru alegeri prezidenţiale, dacă CC motivează decizia într-o săptămână şi preşedintele promulgă legea în zece zile. Eu nu cred că, ţinând cont de actuala Curte şi actualul preşedinte, se pot lua termenele altfel decât maxim”, a opinat social-democratul.

CITEŞTE ŞI: Ponta, despre afirmaţiile lui Băsescu privind alegerile prezidenţiale: De multe ori, spune verzi şi uscate

Ioan Chelaru a mai arătat că primul tur al alegerilor prezidenţiale ar fi momentul oportun pentru organizarea unui referendum pentru aprobarea Constituţiei.

„Decizia de astăzi (joi n.r.) nu face decât să consfinţească o jurisprudenţă, creează posibilitatea menţinerea foii de parcurs la care noi ne-am gândit privind revizuirea Constituţiei. E adevărat că împrejurarea că actuala Curte Constituţională a tot amânat într-o primă fază decizia a creat o anumită presiune, ca timp, pe termenele ce urmează a fi adoptate”, a adăugat el.

Senatorul PSD a declarat că momentul organizării alegerilor prezidenţiale trebuie să se încadreze în termen de o lună înainte de expirarea mandatului preşedintelui, la 21 decembrie 2014.

„Aşezarea împreună şi găsirea unei duminici comune de organizare este puţin delicată. Practic, Curtea Consttuţională, introducând termenul acela de un an de aplicare a Legii referendumului, a creat această presiune, în sensul în care termenele trebuie calculate foarte strict, pentru că sunt termene obligatorii, dar sunt la îndemâna unor instituţii ale statului”, a conchis Ioan Chelaru.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, joi, că şeful statului trebuie să-şi accepte înfrângerea în urma respingerii sesizării Curţii Constituţionale, pe legea referendumului, precizând că revizuirea Constituţiei poate fi realizată în turul al doilea al prezidenţialelor.

Curtea Constituţională a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. „Cu majoritate de voturi s-a respins sesizarea preşedintelui”, a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

El a precizat că noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an.