Proiect de lege: Operaţiunile derulate prin offshore, impozitate cu 16%

Deputatul PNL, Octavian-Marius Popa, a declarat că a depus o iniţiativă legislativă prin care operaţiunile derulate prin offshore-uri să fie impozitate pe profit cu 16%.

07 apr. 2016, 11:20
Proiect de lege: Operaţiunile derulate prin offshore, impozitate cu 16%

Deputatul PNL Octavian-Marius Popa a declarat, joi, în contextul scandalului privind offshore-urile din Panama, că a depus pe 17 martie o iniţiativă legislativă prin care operaţiunile derulate prin offshore-uri să fie impozitate cu 16%, impozit pe profit, potrivit Mediafax.

Am depus o iniţiativă de modificare a Codului Fiscal, potenţată, acum, de scandalul offshore-ilor din Panama, prin care societăţile care fac operaţiuni financiare, economice cu offshore-urile, aceste operaţiuni să nu mai fie deductibile fiscal. Acest lucru înseamnă că aceste societăţi vor plăti pentru sumele care revin unor offshore-uri, în baza unui contract, 16% impozit pe profit„, a declarat deputatul PNL Octavian-Marius Popa, într-o conferinţă de presă.

Octavian-Marius Popa a afirmat că astfel de operaţiuni fiscale derulate prin offshore-uri sunt cât se poate de legale în actualul Cod Fiscal şi prin intermediul acestora „agenţi economici, societăţi mari, în special, din păcate multinaţionale evită să plătească impozitul pe profit în România, făcând diverse operaţiuni financiare cu offshore-uri din afară unde impozitele sunt mult mai mici, în jur de 4%”.

Deputatul PNL a susţinut că Panama nu este singurul paradis fiscal, afirmând că un alt paradis fiscal a fost Cipru şi, încă, mai sunt şi altele.

Cu siguranţă, dacă s-ar obţine date din toate aceste paradisuri fiscale am descoperi că în România, în general, au fost evitate de la plata impozitului sume impresionante pe care eu nu le pot estima astăzi„, a mai spus Octavian Marius Popa.

Liberalul a afirmat că iniţiativa legislativă este menită să îi descurajeze pe cei care încearcă să facă operaţiuni cu firme offshore, precizând că „nu este vorba despre transferuri de bani, despre fundaţii, ci pur şi simplu de operaţiuni comerciale, multe dintre ele fictive sau a căror sume sunt mult umflate, în aşa fel încât impozitul şi profitul din România să fie mult diminuat„.

De asemenea, Octavian -Marius Popa a mai spus că amendarea CF, în sensul amintit, ar facilita sarcina celor care urmăresc pentru a identifica operaţiuni cu impact asupra securităţii naţionale , cu transferuri de bani către grupările teroriste.

Deputatul PNL a mai spus că a cunoscut persoane care s-au adresat Oficiului de spălare a banilor şi nu au primit niciun răspuns cu privire la derularea unor sume de bani care au plecat spre offshore, în acel moment,din Cipru şi s-au întors apoi în contul din România”, persoanele neprimind niciun răspuns cu privire la identitatea celui care a primit banii în contul din România.

„De ani de zile, autorităţile din România, ANAF şi altele cunosc existenţa acestor operaţiuni şi nimeni nu a făcut nimic. Poate că acum, profitând de aceste dezvăluiri făcute în Panama este timpul să facem ceva„, a mai spus deputatul Octavian-Marius Popa.

Citeşte şi: ION ŢIRIAC are toată AVEREA într-un off-shore din PANAMA