Proiect pentru sporirea natalităţii: Statul să suporte şi a doua inseminarea artificială în cazul în care prima eşuează

Inseminarea artificială umană ar urma să fie suportată de stat şi a doua oară, în cazul în care prima încercare eşuează, procedura fiind accesibilă şi femeilor necăsătorite, potrivit unui proiect de lege, care prevede şi acordarea unor reduceri fiscale pentru mamele care au minim doi copii.
Iulian Tudor
20 iul. 2017, 12:22
Proiect pentru sporirea natalităţii: Statul să suporte şi a doua inseminarea artificială în cazul în care prima eşuează

Proiectul de lege privind inseminarea artificială umană şi sporirea natalităţii, depus la Senat, prevede ca „inseminarea artificială umană să fie susţinută financiar de stat şi a doua oară în cazul în care prima dată eşuează”, pentru această procedură fiind eligibile şi femeile necăsătorite.

O persoană care astăzi este căsătorită şi beneficiază de acest program, mâine poate să divorţeze copii fiind crescuţi într-o familie monoparentală. Nu este un argument ca la momentul inseminării mama să fie căsătorită ca mai apoi dacă divorţează sau din alte motive rămâne fără soţ nu se poate anula procedura de inseminare artificială. E o barieră artificială creată pentru a limita numărul de mame care pot să apeleze la o astfel de soluţie„, susţine deputatul PSD Mariu Bota, în expunerea de motive a actului normativ.

Bota susţine că prima inseminare poate să nu fie un succes şi „pentru că statul nu mai acordă şansa unei a doua încercări”, femeile care îşi doresc un copil sunt nevoite să recurgă la mijloace financiare proprii, atrăgând atenţia că natalitatea este în scădere.

Prin această se doreşte încurajarea natalităţii „în familii cu părinţi care muncesc spre a acorda condiţii de trai decente, de creştere şi învăţare a copiilor”, susţine social-democratul, în expunerea de motive.

Astfel, mamele care dau naştere şi cresc mai mult de un copil, ar urma să beneficieze la al doilea copil de reducere fiscală la impozit pe venit echivalent cu 25% din cuantumul sumei care se strânge din aplicarea cotelor de impozit pe venit, CAS şi CASS până la împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv terminarea liceului, sau până la împlinirea vârstei de 24 de ani, respectiv terminarea studiilor universitare la zi a copilului, potrivit sursei citate.

La al treilea copil reducerea fiscală la impozit pe venit şi reducerea la CAS şi CASS ar urma să se dubleze.

Pentru doi copii înscrişi la şcoală, în clasele 0 – 12, se primeşte lunar o alocaţie de şcolarizare egală cu 50% din salariul minim pe economie, iar pentru trei copii alocaţia va fi egală cu salariul minim pe economie. Alocaţia nu se acorda daca copiii nu frecventează şcoala, sau rămân repetenţi„, mai prevede actul normativ.

În cazul în care custodia copiilor, în urma unui divorţ, deces al mamei sau alte motive, este încredinţată unei alte persoane, aceasta beneficiază de reducerile fiscale aminitite.

Sumele necesare implementării proiectului de lege ar urma să fie alocate anual de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin bugetul asigurărilor sociale, iar prevederile legii să se aplice începând cu prima lună după expirarea concediului de maternitate.

Proiectul de lege este susţinut de 22 de parlamentari PSD. Senatul este prima Cameră sesizată.

Citeşte şi Situaţie alarmantă în România. Numărul copiilor nou născuţi scade anual în mod constant

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Colosul britanic care deschide o fabrică nouă în România. Vrea să facă rapid un produs militar. Vor fi multe locuri de muncă
Capital.ro
Este interzis peste tot în România. Legea a fost modificată astăzi, 28 mai
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Anunțul momentului pentru românii care împrumuturi în LEI la bancă
Adevarul
Indignare mondială după atacul israelian de la Rafah. Premierul cataloghează atacul drept o „greșeală tragică”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Revoltă în Rusia, în curând. Previziuni grave pentru Putin
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7 milioane de euro
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Ce pensie va avea un român după 40 de ani de muncă. Daniel Baciu a anunțat creșteri spectaculoase de la 1 septembrie 2024
Capital.ro
Reguli pentru toți românii. Trebuie să aibă neapărat buletin. Este OBLIGATORIU
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
TRAGEDIE în ROMÂNIA! A fost găsită MOARTĂ
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'