Proiectul de lege privind acordarea de tichete de bicicletă, avize pozitive la Camera Deputaţilor. În ce stadiu se află iniţiativa

Guvernul a emis joi în şedinţă un punct de vedere referitor la proiectul de lege privind tichetele de bicicletă, iniţiativă legislativă a deputatului Valeriu Steriu. Proiectul de lege prevede acordarea de tichete în valoare de maximum 1.500 de lei de către angajatori, cu care angajaţii să-şi poată cumpăra o bicicletă, o dată la trei ani, pentru a merge la muncă. De asemenea, angajaţii pot primi şi bani pentru kilometrii parcurşi pe două roţi de acasă la birou.

03 mart. 2017, 08:37
Proiectul de lege privind acordarea de tichete de bicicletă, avize pozitive la Camera Deputaţilor. În ce stadiu se află iniţiativa

Angajatorii ar putea acorda angajaţilor subvenţii sub forma unor tichete de bicicletă (tichete valorice pentru achiziţionarea bicicletelor), o dată la trei ani, valoarea maximă a subvenţiei fiind de 1.500 lei, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul Valeriu Steriu. Tichetele vor putea fi utilizate atât pentru achiziţionarea de biciclete, dar şi pentru accesorii, piese de schimb, unelte şi produse de întreţinere sau echipamentul pe care îl poartă ciclistul.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, cameră decizională. Proiectul a primit deja aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Valeriu Steriu vrea ca angajatorii să poată acorda indemnizaţii pentru mersul pe bicicletă angajaţilor care utilizează acest mijloc de transport pentru a se deplasa la locul de muncă sau pentru deplasările în interes de serviciu. Această indemnizaţie este acordată tot sub forma tichetelor de bicicletă, într-o limită anuală de 300 lei, pentru o valoare de 0,33 lei/kilometru. Angajatorii au libertatea de a defini, după consultarea angajaţilor vizaţi, lista documentelor justificative necesare acordării indemnizaţiei şi frecvenţa prezentării acestora.

Legea se inspiră din iniţiative similare implementate de mai multe state UE pentru încurajarea cumpărării unei biciclete în vederea efectuării traseului domiciliu-loc de munca-domiciliu (Olanda, Irlanda, Regatul Unit – cu celebrul program Cycle to work din 1999) şi pentru deplasările în interes profesional (Olanda, Belgia, Regatul Unit, Austria), prin aşa-numitele indemnizaţii de kilometraj pentru bicicletă. Franţa este unul dintre statele europene care la rândul său încurajează folosirea bicicletei pentru deplasările în interes de serviciu.