Protest al sindicaliştilor din Educație. Negocierile cu Guvernul au eșuat. Mii de angajaţi din sistem mărșăluiesc prin București. Restricții în Capitală

Mii de profesori au ieșit marți în stradă la cel mare protest din acest an. Angajații din Educație cer salarii mai mari și condiții mai bune de muncă. Profesorii amenință că vor îngheța anul școlar dacă revendicările lor vor fi ignorate de guvern. După ce au protestat timp de două ore în Piața Victoriei, sindicaliștii din Educație au plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Cadrelor didactice li s-au alăturat și mai mulți elevi.

30 mai 2023, 13:08
Protest al sindicaliştilor din Educație. Negocierile cu Guvernul au eșuat. Mii de angajaţi din sistem mărșăluiesc prin București. Restricții în Capitală

Greva profesorilor continuă. Sindicaliştii din Educaţie organizează un nou protest în Bucureşti, După ce au pichetat sediul Guvernului, din Piața Victoriei, sindicaliştii au plecat în marș pe străzile Capitalei spre Palatul Cotroceni.

”Astăzi, primul ministru ne-a promis că vor da memorandum publicat în Monitorul Oficial legat de acea grilă (de salarizare – n.r.). Am cerut răspicat, oamenii vor alt act normativ, ordonanţă de urgenţă, pentru că altfel nu au încredere. Iar legat de cererea noastră, şi anume de a se majora salariile aşa cum am cerut ieri, aplicarea art. 12 din 153, nu se acceptă. E vorba de o creştere de 20 la sută a salariilor”, a afirmat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Sindicaliştii au declarat că la discuţii s-au oferit prime de 4.000 de lei la personalul didactic şi de 1.500 de lei la cel nedidactic. Ideea privind emiterea unei OUG nu a fost acceptată.

Liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că acţiunile de protest continuă.

”Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din ssistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator”, a spus Nistor.

”Greva continuă”, a subliniat Hăncescu.

Reprezentanţii sindicatelor din Educație au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarială până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie.

Citește și: Liderii sindicali din educație, după o nouă ofertă financiară de la ministerul Muncii: Este obligaţia lui Klaus Iohannis să intervină într-un moment critic

De asemenea, sindicaliştii au cerut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, căruia îi solicită să-şi exercite rolul de ”mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că la negocierile de luni cu sindicatele din Educaţie a avut ”un mandat desprins pe două paliere”: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a scurta termenul iniţial, de 15 iulie, pentru legea salarizării.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că, în acest moment, ”nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene”.

”Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen, astfel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”, a arătat ea.

Citește și: Directorul Colegiului I L Caragiale: Sentimentul meu este că dacă această grevă nu va produce nişte efecte benefice pentru această categorie profesională, prăbuşirea sistemului de învăţământ se va accelera masiv

 

Restricții în București din cauza protestului sindicaliștilor din Educație

”Pentru buna desfăşurare a evenimentului, începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

”În funcţie de numărul participanţilor, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricţionare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluenţa şi siguranţa participanţilor la traficul rutier să nu fie afectată”, a mai transmis Brigada Rutieră.