PSD, atac la BNR: Banca Naţională are datoria de a asigura stabilitatea cursului valutar

PSD lansează un atac la adresa Băncii Naţionale, după ce recent guvernatorul Mugur Isărescu a catalogat drept o "trăsnaie" ordonanţa cu taxa pe lăcomie. PSD susţine că doar Banca Naţională este responsabilă pentru a menţine cursul valutar. Miercuri, euro a atins cel mai mare nivel din istorie raportat la moneda naţională.

RomaniaTV.net
09 ian. 2019, 21:30
PSD, atac la BNR: Banca Naţională are datoria de a asigura stabilitatea cursului valutar

„Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce Euro în economia românească: atragerea de fonduri europene, politici publice de stimulare a investițiilor, sprijinirea firmelor exportatoare prin subvenții și scheme de ajutor de stat. Toate aceste lucruri presupun vânzări de valută și cumpărare de lei, ceea ce ar fi trebuit să scadă cursul valutar. Nivelul cursului valutar nu este în răspunderea Guvernului și nu poate fi determinat de acțiunea guvernamentală. Banca Națională este singura care poate și are datoria de a asigura stabilitatea cursului valutar”, se arată pe pagina de Facebook a PSD.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,6722 lei/euro, 4,0803 lei/dolar, 4,1614 lei/franc elveţian. Este cel mai scăzut nivel din istorie pe care leul l-a înregistrat în faţa monedei europene, potrivit economica.net.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declarase marți că taxa pe lăcomie este o „trăsnaie” și a spus că Guvernul nu trebuia să adopte pe finalul anului o „bombă greu de înțeles” fără discuții cu băncile și cu banca centrală.

„Principalul element de nemultumire este că atunci cand vii cu o asemenea masura, s-a mai luat prin Europa dar nu legat de ROBOR, asta este o inovatie intre ghilimele, s-a discutat cu industria, așa spune si Constitutia, deci discuti cu industria bancara, nu vii la sfarsit de an, in prag de Craciun cu o bomba din asta greu de inteles. Eu cred ca dl ministru de Finante trebuie sa discute in clar cu industria, au si eu nelamuriri cum se aplica, trebuie sa spun ca avem si noi, sunt parti din lege pe care cu greu le intelegem”, a declarat Mugur Isărescu.

Isărescu a mai spus că BNR încă se „chinuie” să înțeleagă taxa pe lăcomie. „Ne-a luat si pe noi prin surprindere trasnaia”, a precizat guvernatorul BNR.