PSD a depus la Camera Deputaţilor moțiunea simplă pe Justiţie: Raluca Prună a minţit în faţa unui organism internaţional UPDATE

PSD a depus luni, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, intitulată ”Şi minciuna poate să ucidă”. Liderul deputaților PSD, Florin Pâslaru, a anunțat luni, în plen, depunerea moțiunii simple pe tema justiției, semnată de 80 de deputați. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că ministrul Raluca Prună va avea ocazia să vină în Parlament pentru a explica ce a vrut să spună cu privire la penitenciare.

10 oct. 2016, 12:15
PSD a depus la Camera Deputaţilor moțiunea simplă pe Justiţie: Raluca Prună a minţit în faţa unui organism internaţional UPDATE

UPDATE Moţiunea cu titlul „Şi minciuna poate să ucidă” cere demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, după ce aceasta a susţinut în plenul CSM că a minţit judecătorii de la CEDO în privinţa fondurilor alocate pentru penitenciare.

Prin moţiunea simplă depusă la Camera Deputaţilor, PSD cere demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pe motiv că aceasta ar fi minţit în faţa CEDO, aceştia susţinând că declaraţia lui Prună este ”mincinoasă sub două aspecte”, adică unul care priveşte ”minciuna cu hârtia sub semnătura cuiva” şi cel de-al doilea ”că un înalt demnitar al statului român a minţit în faţa unui organism internaţional„, se arată în textul moţiunii.

La data de 14.06.2016, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, se prezintă în faţa CEDO, unde susţine şi depune un act privind măsurile care au fost luate şi cele care urmau a fi luate în vederea îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare. După această prezentare, ministrul Justiţiei face afirmaţii în plenul CSM din data de 06.10.2016. susţinând că „eu m-am dus şi am minţit la CEDO, şi spun bine minţit la CEDO că eu am crezut că, dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român… deci EU AM MINŢIT ACOLO spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că, în realitate, în buget noi nu avem aceşti bani”. Declaraţia doamnei Prună este mincinoasă sub două aspecte: unul priveşte „minciuna cu hârtia sub semnătura cuiva din statul român”, cel de-al doilea că un înalt demnitar al statului român a minţit în faţa unui organism internaţional„, se mai arată în textul moţiunii.

Moţiunea simplă intitulată ”Şi minciuna poată să ucidă” prevede că „reproşurile asociaţiilor profesionale ale magistraţilor cu referire la condiţiile concrete în care îşi desfăşoară aceştia activitatea, refuzul de a identifica magistraţii care au desfăşurat poliţie politică, au culminat cu revolta privind declaraţia ministrului Justiţiei”.

„Dacă întreg bugetul era de 1.269.554.000 lei, cum putea să susţină Raluca Prună că a semnat fără să ştie informarea către CEDO că pentru anul 2016 se vor aloca peste 1 miliard, nu aproape un miliard? (…) Dar atunci când a semnat nu avea obligaţia să verifice care era bugetul integral al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor? Cum puteau să aloce într-un an peste un miliard de lei pentru construcţia a 7 penitenciare când nu existau studii de fezabilitate? Cine a autorizat-o pe Raluca Prună să se prezinte la CEDO cu un act ce cuprindea informaţii false? Ce măsuri a luat primul ministru atunci când a luat la cunoştinţă de susţinerile false ale ministrului Justiţiei din 14 iunie 2016? Nu poate să pretindă că nu a ştiut, fiind vorba despre un act ce se înainta un organism internaţional, într-o speţă care afecta România. A fost obligat ministrul Justiţiei să revină la CEDO cu informaţiile corecte?„, se mai arată în document.

Iniţiatorii îi cer premierului Dacian Cioloş să ia măsuri în acest caz, reproşându-i că acestea trebuia luate în momentul în care presa a scris despre acest subiect.

„De ce nu aţi luat măsuri împotriva Ministrului Justiţiei atunci când acesta a afirmat: „Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic?”. I-aţi solicitat, domnule prim-ministru, un punct de vedere ministrului Justiţiei cu privire la inserările din Raportul Departamentului de Stat SUA privind situaţia din penitenciare? Prin neluarea vreunei măsuri împotriva ministrului Justiţiei sunteţi parte, domnule prim-ministru la afirmaţiile mincinoase care pun într-o situaţie greu de acceptat, într-un stat de drept, acea că instituţiile publice şi demnitarii pot, fără niciun fel de jenă, să mintă, să întocmească acte false, cu care, apoi, să se prezinte în faţa instituţiilor internaţionale? Credeţi că, în aceste condiţii, se poate vorbi, domnule Prim-ministru, de dezinformări de natură a aduce atingere relaţiilor internaţionale ale României?„, potrivit aceluiaşi document.

Moțiunea va fi dezbătută și votată marți, a anunțat secretarul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, după ședința Biroului permanent.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că moțiunea simplă este împotriva ministrului Justiției, Raluca Prună.

Demersul din Parlament al social-democraților a fost anunțat de liderul PSD duminică seară, el explicând într-o emisiune televizată că este „foarte grav că un membru al Guvernului afirmă public că a mințit judecătorii CEDO”.

Afirmația la care face referire Liviu Dragnea a fost făcută de ministrul Raluca Prună în ședința Consiliului Superior al Magistraturii de joi. Ministrul Justiției arăta atunci că a mințit la CEDO când a spus că a fost asigurat un buget pentru șapte penitenciare a câte 150 de milioane de euro, explicând că banii nu erau prevăzuți în buget, ci doar pe hârtie.

–––––––––––––––––––––––––

„Textul moţiunii este deja redactat şi va fi depus astăzi (luni – n.r.) şi sunt toate şansele să se dezbată mâine (marţi – n.r.) şi tot mâine să se voteze în plen. (…) Declaraţiile publice pe care le-a făcut dna ministru al Justiţiei nouă ni se par foarte grave. În acest sens facem acest demers politic, de care nu cred că va ţine seama primul ministru, să depune moţiune simplă şi dna ministru are posibilitatea, dacă va dori să vină în Parlament, să poată să explice ce a vrut să spună„, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

El a precizat că titlul moţiunii este ”Şi minciuna poate să ucidă”.

”Eu nu am conversaţii uzuale cu dna Prună şi nici nu avem o comunicare. Sincer, nici nu ţin să comunic cu dna Prună”, a răspuns Dragnea întrebat de jurnalişti dacă a discutat cu ministrul Justiţiei înainte de a depune moţiunea.

Potrivit regulamentului, Guvernul nu este obligat să demită ministrul, chiar dacă moţiunea simplă este adoptată de Parlament.

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat în şedinţa de joi a CSM că a minţit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget. Ea a argumentat că declaraţiile “erau nişte bune intenţii”, pentru că sumele pe care le-a prezentat pe hârtie la CEDO nu aveau acoperire în realitate.

„Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu nu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român ea nu este asumată. Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile. Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani (…)”, a declarat Raluca Prună, joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), conform înregistrării postate pe site-ul instituţiei.

Citeşte şi: Horaţius Dumbravă (CSM): Afirmaţia Ralucăi Prună că a minţit la CEDO, un termen nefericit