RADET anunţă că OPREŞTE de duminică apa caldă şi căldura. ELCEN: „Nu se sistează NIMIC”

Situaţie disperată pentru peste un milion de bucureşteni. În două zile vor rămâne fără apă caldă şi căldură. Şefii RADET spun că instituţia nu va mai funcţiona de pe data de 15 noiembrie pentru că nu are aprobat bugetul pe anul în curs iar legea nu îi mai permite regiei să facă niciun fel de cheltuieli începând cu această dată.

13 nov. 2015, 08:22
RADET anunţă că OPREŞTE de duminică apa caldă şi căldura. ELCEN: „Nu se sistează NIMIC”

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) București, prestator de servicii de interes local, a anunţat foarte clar că de pe data de 15 noiembrie instituţia nu mai poate funcţiona pentru că nu are aprobat bugetul pentru anul în curs. După această dată, Regia nu mai poate angaja nicio cheltuială.

„Am semnalat in urma cu 2 saptamani, dar si acum 3 zile iminenta opririi activitatii RADET ca urmarea a neaprobării bugetului. Lumea a inteles ca e nevoie de fonduri, asa ca se va aproba luni un imprumut pe care il va acorda primaria Capitalei RADETului, in jur de 250 de milioane. Din păcate, banii nu vor putea fi folositi, pentru ca neavand bugetul aprobat, banii astia or sa zaca in cont”, a declarat Gabriel Dumitrascu, şeful Consiliului de Administraţie al RADET.

Citeşte şi: Scandalul căldurii ia amploare. Ministrul Energiei aduce acuzaţii grave la adresa RADET VIDEO

Şeful ELCEN, Marcel Nicolescu, dă  însă asigurări că nu va fi sistată furnizarea de apă caldă şi căldură.

„Din 2008, cand s-a facut un bilant al datoriilor pe care RADET le avea, s-a stabilit de la ce incepem, s-a stabilit ca avem o datorie de 759 milioane. S-a facut esalonarea pe 3 ani, RADET nu a respectat termenul, datoriile s-au adunat. S-a ajuns la un debit principal de 600 milioane euro. Determinat de aceasta situatie imposibila, suntem in situatia de a fi pusi la zid de furnizorii de gaze pentru datoriile pe care le avem la ei. Am incercat sa obtinem o reesalonare, ne-ar ajuta mult. Faptul ca suntem in discutii avansate dovedeste faptul ca Romgazul isi arata totala disponibilitate pentru livrarea gazului. BUCUREŞTENII VOR AVEA APĂ CALDĂ ŞI CĂLDURĂ, NU SE SISTEAZĂ NIMIC!”, a declarat Marcel Nicolaescu, director ELCEN, citat de gandul.info

Ministrul energiei a lansat o serie de acuzaţii grave la adresa RADET după ce regia a anunţat că bucureştenii rămân fără căldură şi apă caldă. Andrei Gerea a declarat, la România TV, că regia se află în colaps financiar pentru că are cheltuieli uriaşe cu sporuri aberante, precum cel pentru limbi străine. În replică, directorul Radet spune că sporurile de la ELCEN, companie în subordinea ministerului energiei, sunt mai mari decât cele de la Radet.

Ministrul a venit şi cu o explicaţie pentru situaţia financiară dezastruoasă de la RADET.

Plâng că şi-au plătit cu greutate salariile, dar de un an de zile s-a gândit cineva să reducă prevederile acelea absolut aberante din Contractul Colectiv de Muncă? Nici minerii nu au asemenea sporuri cum au cei de la RADET. Să explice domnul director de la RADET cum au sporuri de limbi străine, spor de transport de zgură„.

În lipsă de alte argumente, şeful RADET a arătat spre cheltuielile nejustificate din curtea ministrului energiei. „Dacă este să ne uităm pe cuantumul salariului din cifra de afaceri a RADET, se va vedea că este un cuantum mult mai mic decât cel de la ELCEN„.