Rasmussen: NATO nu se aşteaptă la un nou război mondial din cauza situaţiei din Ucraina

Alianţa Nord-Atlantică nu se aşteaptă la un nou război mondial din cauza conflictului actual din Ucraina, dar politica agresivă a Rusiei trebuie să înceteze, a afirmat joi, la Varşovia, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de agenţia de presă ucraineană Unian, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
08 mai 2014, 15:36
Rasmussen: NATO nu se aşteaptă la un nou război mondial din cauza situaţiei din Ucraina

Întrebat fiind, în cadrul unui interviu pentru un canal polonez de televiziune, dacă situaţia din Ucraina poate provoca un război mondial, aşa cum s-a întâmplat după conflictul regional dintre Austria şi Serbia în 1914, Rasmussen a răspuns: ”Nu, sunt două cazuri diametral opuse”. ”Ceea ce vedem acum sunt încercări ale Rusiei de a redesena harta securităţii în Europa. Este pentru prima dată, după ce de-Al Doilea Război Mondial, când o ţară ia cu forţa teritoriul altei ţări”, a afirmat Rasmussen, făcând trimitere la anexarea de către Rusia, la mijlocul lunii martie, a peninsulei ucrainene Crimeea.

Acţiunile Rusiei – a continuat Anders Fogh Rasmussen – creează cu totul altă situaţie în Europa, iar statele occidentale trebuie să reacţioneze în mod adecvat la această atitudine a Moscovei”.

În acelaşi interviu, secretarul general al NATO a mai declarat că, în ultimii ani, Rusia şi-a întărit şi continuă să-şi întărească puterea militară, în timp ce statele occidentale şi-au redus cheltuielile pentru apărare, subliniind în context necesitatea schimbării unei astfel de tendinţe în Occident.

”În ultimii ani, am observat o reducere semnificativă a bugetelor pentru apărare în mai multe state membre (NATO). Unele din acestea şi-au redus cheltuielile pentru apărare cu mai mult de 40%. În acelaşi timp, Rusia şi-a majorat aceste cheltuieli cu 30%. Nu putem merge mai departe aşa, în timp ce Rusia agită sabia aproape de frontierele noastre”, a afirmat Rasmussen.