RECORD: Un robot a reuşit să rezolve cubul lui Rubik în ceva mai mult de o jumătate de secundă VIDEO

Robotul "Sub1 Reloaded" a reușit să rezolve cubul lui Rubik în 637 milisecunde, cel mai bun timp de la inventarea cubului în urmă cu 30 de ani.

11 nov. 2016, 18:02
RECORD: Un robot a reuşit să rezolve cubul lui Rubik în ceva mai mult de o jumătate de secundă VIDEO

Robotul reușește să rezolve puzzle-ul 3D de zece ori mai repede decât omul care deține recordul mondial, potrivit Agerpres.

În ceva mai mult de o jumătate de secundă (0,637 secunde), robotul „Sub1 Reloaded” a reușit să facă toate părțile cubului lui Rubik să arate o singură culoare. El a reușit să depășească astfel precedentul record de 0,887 secunde, deținut de o versiune anterioară a aceluiași robot care utiliza un procesor diferit.

Compania germană de tehnologie Infineon a organizat evenimentul la târgul Electronica de la Munchen din această săptămână, ca un mod de a scoate un evidență tehnologia mașinilor care se conduc singure. Compania a prezentat cu acest prilej unul dintre microcipurile robotului „Sub1 Reloaded”.

„Este necesară o putere uriașă de calcul pentru a rezolva un puzzle atât de complex cu o mașină. În cazul ‘Sub1 Reloaded’, capacitatea de control motrice a fost asigurată de un microcip din familia AURIX? a Infineon, similar cu cel utilizat în sistemele de asistență a șoferului”, informează Infineon într-un comunicat.

Infineon susține că sunt posibile 42 de cvintilioane de combinații ale pătratelor colorate ale cubului lui Rubik.

Tentativa de depășire a recordului mondial a început cu apăsarea unui buton. Camerele cu senzori au avut obturatoarele înlăturate, astfel că computerul a putut vedea cum era asamblat cubul. Cipul de calcul, sau creierul mașinii, cum a fost numit de Infineon, a determinat apoi cea mai rapidă soluție. Comanda de execuție a fost trimisă unui număr de șase brațe cu mișcare controlată.

Deși orice cub al lui Rubik poate fi rezolvat în doar 20 de mișcări, inginerul Infineon Albert Beer nu a proiectat computerul pentru a utiliza cele mai puține mișcări. În schimb, mașina a fost programată să realizeze cel mai bun timp, ceea ce i-a permis robotului „Sub1 Reloaded” să realizeze mișcări suplimentare pentru a-și realiza obiectivul.