Relu Fenechiu şi Ion Krech, fost director în MJ, au fost arestaţi preventiv 30 de zile

Fostul deputat Relu Fenechiu şi fostul director în Ministerul Justiţiei (MJ) Ion Krech fost arestaţi preventiv, vineri seara, pentru 30 de zile, de Tribunalul Prahova.

24 iun. 2016, 11:29
Relu Fenechiu şi Ion Krech, fost director în MJ, au fost arestaţi preventiv 30 de zile

UPDATE Judecătorul Alina Anton, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova, a declarat că instanţa a emis, vineri seara, mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, şi Ion Krech, fost director în cadrul Ministerului Justiţiei, scrie Mediafax.

Mandatele intră în vigoare de vineri.

Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă, ci poate fi atacată la Curtea de Apel Ploieşti.

 

Procurorii DNA Ploieşti l-au reţinut joi pe Ion Krech, la data faptei director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei şi membru în comisia de licitaţie, pentru luare de mită.

De asemenea, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Relu Fenechiu, la data faptelor deputat, pentru trafic de influenţă, în formă continuată şi spălare de bani.

În prezent, Relu Fenechiu se află în stare de detenţie, în executarea unei pedepse privative de libertate.

Citeşte şi: Ion Krech, fost director IT în Ministerul Justiţiei, a fost reţinut de DNA în acelaşi dosar cu Relu Fenechiu

Ion Krech este acuzat de procurori că, în calitate de director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din MJ, manager al unuia dintre proiectele derulate de minister şi membru în comisia de licitaţie, în perioada 2012 — 2013, a pretins şi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei firme de software, suma de 239.000 euro în trei tranşe.

Procurorii spun că banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca suspectul să sprijine această firmă în câştigarea licitaţiei pentru atribuirea şi derularea unui proiect al MJ, în valoare de 14.700.000 lei fără TVA.

„Concret, cu câteva luni înainte de publicarea oficială, prin intermediul aceluiaşi intermediar, suspectul Ion Krech a remis reprezentanţilor firmei de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiţiei. În acelaşi sens, suspectul a mai conceput şi redactat împreună cu reprezentanţii firmei respective documentele aferente licitaţiei, inserând în cuprinsul lor cerinţe menite a-i favoriza pe aceştia din urmă. De asemenea, în schimbul banilor pretinşi şi primiţi, suspectul Ion Krech a asigurat şi buna derulare a contractului, a susţinut şi a fundamentat note interne, a semnat fişe de acceptanţă, acte adiţionale şi a ajutat la deblocarea plăţilor, atunci când au intervenit astfel de probleme”, au reţinut anchetatorii.

De asemenea, conform DNA, pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea proiectului cu Ministerul Justiţiei şi pentru un alt proiect derulat cu o firmă farmaceutică având drept acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii, aceeaşi firmă de software i-a dat lui Relu Fenechiu, la acea dată deputat, suma de 620.000 euro.