REŢETA ZILEI. CASTRAVEŢI MURAŢI ÎN SARAMURĂ sau CASTRAVEŢI MURAŢI ÎN OŢET

Murarea legumelor este o veche metodă de conservare a acestora pentru perioada de iarnă.  Pot fi murate tot felul de legume, precum castraveţii, varza albă sau roşie, gogonelele, sfecla, conopida, gogoşarii, pepenii, merele, ardeii capia sau ciupercile. Dar pentru astăzi vă spunem cum puteţi mura castraveţii.   

RomaniaTV.net
07 oct. 2014, 06:57
REŢETA ZILEI. CASTRAVEŢI MURAŢI ÎN SARAMURĂ sau CASTRAVEŢI MURAŢI ÎN OŢET

Înainte să vă apucaţi de treabă trebuie să ştiţi că murarea castraveţilor se face fie prin acidificare naturală sau fermentare, fie prin acidificare cu oţet. 

După ce decideţi ce metodă doriţi să folosiţi, iată şi reţetele de murături. 

CASTRAVEŢI MURAŢI ÎN SARAMURĂ

Castraveţii proaspeţi îi spalaţi bine, apoi îi asezaţi într-un vas. Turnaţi peste ei apă rece şi câteva linguri de sare şi îi lăsaţi în apă aproximativ 4 ore, după care trebuie scoateţi, îi clătiţi şi îi asezaţi în borcane înghesuiţi. 

Între ei puteţi aşeza după preferinţe căţei de usturoi cutăţaţi, foi de dafin, hrean, boabe de piper şi de muştar şi mărar uscat. 

După ce aşezaţi castraveţii în borcane este timpul pentru prepararea saramurii. Se pune apa la fiert (o cantitate cât să ajungă pentru a acoperii castraveţii din borcane). Pentru fiecare litru de apă folosiţi 25 de game de sare grunjoasă. Lăsaţi apa să fiarbă 5 minute, apoi luaţi vasul de pe foc. Apa fiartă se toarnă în borcare peste castraveţi, dar nu înainte ca sub borcane să aşezaţi câte o lamă de cuţit. (metalul preia căldura şi împiedică borcanul de sticla se se sparga)

Borcanele umplute se lasă la fermentat 2 – 3 zile, apoi saramura se goleşte şi este fiartă din nou. Lichidul se toarnă la loc în borcane, se leagă cu celofan şi murpturile sunt gata. Durata murării este de 4 – 8 săptămâni, apoi pot fi servite la masă. 

CASTRAVEŢII ÎN OŢET

Castraveţii proaspeţi se pun într-un vas unde sunt bine spălaţi. Apoi în vas puneti apa rece curată, astfel încât să acoperiţi castraveţii, în care adăugaţi 10 grame de sare pentru fiecare litru de apă. Lasaţi legumele în apă aproximativ 3 ore, apoi îi scoateţi, îi clăţiţi şi îi aşezaţi în borcane.

Printre ei puteţi aşeza în borcane hrean, foi de dafin, boabe de piper, apoi se toarnă saramura. 

Saramura de oţet se obţine astfel: la 1 litru de apă se adaugă 250 de mililitri de oţet, 25 grame de sare, 10 grame de sare grunjoasă. Amestecul se pune pe foc şi să de în clocot. Apoi luaţi saramura de pe foc şi lăsaţi-o la răcit puţin. Apoi turnaţi în borcane, peste castraveţi. 

Borcanele umplute se acoperă cu celofan şi se leagă bine de jur împrejur de câteva ori. Se păstreazaî în loc răcoros, ferite de soare. 

Spor la murat!