Românii vor plăti cu minimum 76 de lei mai mult la rata pentru Prima Casă, din octombrie, după creşterea ROBOR

Indiferent de felul în care banca actualizează la credite dobânzile variabile compuse din Robor plus marja băncii, de astăzi majoritatea românilor plătesc o rată mai mare decât luna trecută, potrivit calculelor economica.net. Indicele Robor luat în calcul de bănci în momentul stabilirii dobânzii este cel stabilit de BNR în ultima zi a lunii trecute, din trei în trei luni. Pentru foarte mulţi, scadenţa actualizării dobânzii a fost pe 29 septembrie, când Robor la trei luni a fost de 1,58%, comparativ cu 0,87% în iunie. 

RomaniaTV.net
02 oct. 2017, 09:25
Românii vor plăti cu minimum 76 de lei mai mult la rata pentru Prima Casă, din octombrie, după creşterea ROBOR

Roborul maxim de 1,58% înregistrat vineri, 29 octombrie, scumpeşte de astăzi rata pentru foarte mulţi români. Nu putem şti exact proporţia celor care plătesc din această lună o rată mai mare deoarece practica bancară în această privinţă este neuniformă. Oricum cei cu dobânzile resetate la final de trimestru şi cei care au luat credit în luna octombrie sau iulie, indiferent de an vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru rata lunară.

De exemplu, în cazul unui credit de 200.000 de lei prin Prima Casă, pentru un apartament de două camere, nivelul Robor luat în calcul în ultima zi lucrătoare din iunie, era de 0,87%. La o dobândă compusă din Robor 3M (0,87%) + marja băncii (3%), clientul a plătit până acum 1.492 de lei.

De astăzi, cu dobânda resetată, Robor 3M (1,58%) + marja băncii, acelaşi client plăteşte o rată de 1.568 lei, cu 76 de lei mai mult decât rata de săptămâna trecută. Deci, la un astfel de credit, creşterea dobânzii înseamnă un surplus de aproximativ 7%.

Robor îşi va continua creşterea, chiar dacă nu în acelaşi ritm, aceasta fiind considerată o etapă tranzitorie. Aşa cum arată Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, Robor este o dobândă care în general este peste rata inflaţiei. „Cum inflaţia a început să crească, iar estimările noastre pentru sfârşitul acestui an sunt de 2,4%, iar pentru anul viitor de 3,5%, majorarea semnificativă a inflaţiei urmând a se produce chiar din primele luni ale anului viitor, este foarte probabil că vom avea în continuarea o creştere a Robor. Probabil că nu va ajunge la rata inflaţiei deocamdată pentru că vorbim încă de politici monetare relaxate la nivelul băncilor centrale ale lumii, dar undeva între 2,5% şi 3% va ajunge cu siguranţă anul viitor”, a declarat Dumitru.