Rusia ar putea riposta dacă nu i se vor restitui sediile diplomatice închise de Obama

Rusia ar putea recurge la măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite în urma expulzării la finalul administrației Obama a 35 de diplomați ruși și a închiderii a două sedii folosite de misiunile diplomatice ale Rusiei în SUA, a declarat vineri consilierul de politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, informează agenția Reuters.

12 mai 2017, 18:01
Rusia ar putea riposta dacă nu i se vor restitui sediile diplomatice închise de Obama

‘Așteptăm restituirea proprietăților diplomatice ruse închise ilegal înainte de Anul Nou de către fostele autorități americane’, a afirmat oficialul rus. ‘Am decis să nu răspundem imediat acestui exces, dar nimeni nu a abolit încă principiul reciprocității în diplomație (…) Răbdarea noastră nu este nelimitată’, a completat Ușakov.

El a insistat că nu sunt excluse represalii din partea Moscovei și că problema legată de situația acelor două sedii a fost abordată de ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul vizitei efectuate săptămâna aceasta la Washington.

Citeşte şi Directorul interimar al FBI nu spune dacă Trump este vizat de o anchetă privind eventuale ingerinţe ale Rusiei

În urma dezvăluirilor despre atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane împotriva echipei candidatei democrate la președinție, Hillary Clinton, fostul președinte Barack Obama a ordonat la sfârșitul lunii decembrie expulzarea a 35 de diplomați ruși aflați la post la Washington și San Francisco, închiderea a două sedii ale misiunilor diplomatice ruse din New York și Maryland, precum și sancțiuni ce vizează serviciile de informații ruse GRU și FSB.

Președintele Vladimir Putin a decis atunci să nu riposteze și să aștepte instalarea noii administrații la Washington înainte de a lua o hotărâre.