Scenariul autorităţilor, în caz de dezastru. Cum sunt afectaţi românii în cazul unui cutremur major sau dezastru nuclear

În cazul unui dezastru nuclear la Cernavodă, cei care stau pe o rază de 10 kilometri nu vor putea fi evacuaţi rapid, iar în cazul unui cutremur major, cu excepţia vestului ţării, toate celelalte regiuni vor fi serios afectate.

22 feb. 2017, 06:56
Scenariul autorităţilor, în caz de dezastru. Cum sunt afectaţi românii în cazul unui cutremur major sau dezastru nuclear

În jumătate din ţară va fi dezastru în cazul producerii unui mare seism, potrivit raportului de risc pe ţară, primul de acest gen întocmit de autorităţi. Scenariul simulat de autorităţi a presupus producerea unui cutremur nimicitor, de 8,1, la o adâncime de 90 de kilometri, în Vrancea.

Impactul asupra omului va fi foarte mare în Bucureşti, Buzău, Galaţi, Prahova, dar şi dincolo de arcul carpatic, în Sibiu sau Braşov, fapt ce se traduce în clădiri prăbuşite şi pierderi de vieţi omeneşti. Spre exemplu, Centrul Vechi, din Capitală, s-ar prăbuşi în totalitate la un seism major. Totul vine că urmare a „posibilităţii şi probabilităţii de apariţie a unui cutremur major în 30-40 de ani, care este o realitate statistică„, notează oficialii în raportul de ţară, citaţi de stirileprotv.ro.

Pe locul doi ca risc sunt inundaţiile, iar pe locul trei sunt secetele care afectează 7,1 milioane de hectare, aproximativ jumătate din totalul terenului agricol.

Deşi mult mai puţin probabil, riscul unui accident nuclear este luat şi el în calcul. În acest caz, un scenariu simulat pentru centrală de la Cernavodă arată că peste 30.000 de persoane locuiesc pe o rază de 10 km în jurul centralei, numită zona de hazard. Evacuarea va fi extrem de grea, dat fiind că există doar două cai de ieşire din oraş. Raportul spune că trebuie găsite măsuri de prevenire şi de reacţie în caz de necesitate.

Întocmirea raportului a fost o condiţie pentru că ţară noastră să utilizeze fonduri europene, inclusiv pentru dotarea salvatorilor, care au mare nevoie de maşini şi echipamente moderne.