Virusul care ar putea distruge omenirea, creat în laborator

Mai nou, cercetatorii si expertii in bio-terorism se cearta din cauza unui virus care poate sa omoare dintr-un foc mai bine de jumatate din omenire.

29 sept. 2014, 11:35
Virusul care ar putea distruge omenirea, creat în laborator

Virusul H5N1 a fost preluat si modificat genetic de catre Ron Fouchier, de la Erasmus Medical Central din Rotterdam (Olanda), scrie bzi.ro.

Citeşte şi Un laborator din SUA a amestecat din greşeală eşantioane de tulpini ale gripei aviare

Acest virus, dacă ar scăpa în atmosferă, ar putea distruge jumătate din populaţie. Omul de stiinta olandez a demarat o serie de teste in laborator, dihorul fiind cobaiul sau.

Modificat genetic, virusul s-a dovedit a fi si mai periculos intrucat devenise extrem de contagios printre dihorii testati. Descoperirea a starnit controverse in lumea medicala.

Multi experti au fost de parere ca cercetarile nu ar trebui publicate intrucat noul virus ar putea fi transformat in arma biologica. Virusul H5N1, modificat genetic, ar putea fi o arma teribila in mana teroristilor.

E o idee proasta ca oamenii de stiinta sa transforme un virus letal intr-unul letal si extrem de contagios. In acest caz, rezultatele cercetarilor nu ar trebui descrise pe larg”, spun reprezentantii Centrului pentru Biosecuritate din cadrul Universitatii din Pittsburg.

Studiul este analizat de Comitetul National Stiintific Consultativ pentru Biosecuritate al SUA care va decide daca informatiile vor fi publicate. In octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns si in Romania, fiind identificat la pasarile din localitatea Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea. Romania este prima tara europeana unde prezenta acestui virus a fost confirmata in mod oficial.