Sebastian Ghiţă, despre informările SRI, pe Tolo.ro: Sînt cele mai detaliate informări pe care le-am văzut vreodată

Sebastian Ghiţă, deputat şi membru în comisia de control al SRI, i-a acordat un interviu lui Cătălin Tolontan, în care vorbeşte despre informările primite de la serviciul de informaţii şi despre cauza care a dus la blocarea anchetelor penale în cazul dezinfectanţilor.

18 mai 2016, 19:00
Sebastian Ghiţă, despre informările SRI, pe Tolo.ro: Sînt cele mai detaliate informări pe care le-am văzut vreodată

Sebastian Ghiţă spune că informările primite de la SRI pe tema dezinfectanţilor din spitale sunt cele mai detaliate pe care le-a primit comisia vreodată. Din punctul său de vedere, nimeni nu a înţeles amploarea fenomenului, iar faptul că nu există posibilitatea de a controla calitatea produselor nu a făcut decât să înrăutăţească lucrurile.

Tolo.ro: – Vi se pare că SRI și-a făcut treaba?
Sebastian Ghiţă: – Sînt cele mai detaliate informări pe care le-am văzut vreodată. O să vă fac o comparație. În chestiunea relației dintre Bercea Mondial și Traian Băsescu, informațiile nu erau atît de detaliate. Fostul președinte a și reclamat asta atunci: ”De ce n-ați fost mai exacți cînd m-ați informat?!”.  În cazul dezinfectanților și al infecțiilor, SRI a fost foarte clar către autorități. Și comunicatul are un nivel de detaliu în premieră, pe care l-am convenit…

Tolo.ro: – Stați un pic! E normal să agreați împreună cu SRI ceea ce comunicați publicului?!
Sebastian Ghiţă: – Dați-mi voie să termin ceea ce am de zis. De pildă, în raportul către noi scrie că au trimis 22 de informări către Parchete.

Tolo.ro: – Către DNA au trimis?
Sebastian Ghiţă: – Exact asta am vrut și noi să vedem. Dar nu se spune la care dintre parchete. Scrie doar în dreptul fiecărei informări data și beneficiarul: Ministerul Public.

Tolo.ro: – Avem informații din surse că au trimis și la DNA.

Sebastian Ghiţă: – La Comisie nu avem astfel de informații.

Tolo.ro: – E straniu cît de mulțumit sînteți.
Sebastian Ghiţă: – Nu e mulțumire. La cîte dosare am, numai într-o relație bună cu SRI nu pot spune că sînt. Dar nu voi spune altceva decît am văzut și mă lasă legea să spun.

Tolo.ro: – Și, totuși, de ce Parchetele n-au făcut nimic? Era o chestiune gravă. De ce n-a revenit SRI? Stăm cu toții și eșuăm și autoritățile nu fac nimic? 
Sebastian Ghiţă: – Bună întrebare. Ne-am întrebat și noi la Comisie. Și am și alte informații din sistem, ca să zic așa. Din perspectiva mea, una dintre explicațiile importante este aceasta: SRI nu are capacitatea științifică de a înțelege lucrurile împotriva a ceea ce înțeleg chiar oamenii care conduc comunitatea medicală. Iar adevărul e că nici societatea medicală n-a înțeles sau n-a vrut să înțeleagă cît de grav e fenomenul infecțiilor nosocomiale. Plus că au fost și interese.

Tolo.ro: – Explicați încă o dată, vă rugăm, că sînt ore în care se vehiculează multe informații și am vrea să oferim subiectul într-un mod mai clar publicului. E important. De ce credeți că a eșuat statul să apere sănătatea cetățeanului?
Sebastian Ghiţă: – Cînd cei din SRI vorbeau cu medicii din spitale, agenții și analiștii primeau următoarea teorie: ”Noi nu avem bani pentru oncologie, nu avem dotări, nu infecțiile sau dezinfectanții sînt problema”. A trecut o vreme pînă cînd SRI a realizat că din două miliarde de euro cît consumă oncologia pe an, se fură un miliard! Și s-au îndesit opiniile altor medici, în general mai tineri, care au început să relateze cît de periculoase sînt infecțiile, cît de mult se minte și se fură.

Tolo.ro: – N-a durat cam mult?
Sebastian Ghiţă: – Fiecare dintre noi sîntem prinși într-o schemă de gîndire. Toți mergem în spitale, avem probleme și ne considerăm vulnerabili în fața bolii și a medicilor.

Tolo.ro: – E un eșec.
Sebastian Ghiţă: – Da. Aceasta este realitatea statului nostru. Nu avem mecanisme de control și de evaluare. Nu putem controla concentrația unor dezinfectanți, așa cum nu putem măsura calitatea astfaltului. Nu e bine că n-avem aceste capabilități, dar aceasta e realitatea!

Citeşte continuarea pe tolo.ro.

Între 2011 şi 2016, SRI a trimis patru informări către ministrul Sănătăţii, preşedinţii Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea şi prefectul judeţului Cluj, care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizati în spitale, inclusiv a celor furnizaţi de Hexi Pharma, a anunţat miercuri comisia de control al SRI într-un comunicat.

SRI a pus la dispoziţia factorilor de decizie de la nivel central – preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, altor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii naţionale – 115 documente de informare vizând infecţiile intraspitaliceşti sau care abordează şi subiectul infecţiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării – 388 de documente de informare vizând acest subiect.       

Unele dintre aceste informări au vizat acţiuni ale unor societăţi comerciale, inclusiv ale SC HEXI PHARMA CO SRL, arată comunicalul comisiei parlamentare de control al SRI.

Citeşte şi: Comisia SRI din Parlament: Serviciul a trimis informări la ministrul Sănătăţii care vizau Hexi Pharma