Secretar de stat ungar înainte de Centenar: „Nu renunţăm la teritoriile din Bazinul Carpatic”

Secretarul de stat ungar Árpád János Potápi consideră că a luat sfârşit veacul de singurătate în Bazinul Carpatic. Oficialul responsabil pentru politicile naţionale ale Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei a vorbit pe această temă, vineri seara, la vernisajul expoziţiei Károly Kratochvill şi Divizia Secuiască de la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc, transmite agenția maghiară de știri MTI.

RomaniaTV.net
25 nov. 2018, 19:28
Secretar de stat ungar înainte de Centenar: „Nu renunţăm la teritoriile din Bazinul Carpatic”

Potápi a afirmat: „Guvernul Ungariei nu renunţă la acest pământ”, nu renunţă la maghiarime, la părţile naţiunii maghiare şi la istoria maghiarilor. Acesta a adăugat că în zilele noastre nu mai este nevoie de modificarea graniţelor de stat pentru a apăra maghiarimea.

„A luat sfârşit veacul de singurătate. Cu programe de dezvoltare a economiei, ani tematici, crearea spaţiului educaţional şi economic în Bazinul Carpatic ne-am tot străduit în ultimii opt ani să venim în întâmpinarea dăinuirii dumneavoastră pe pământul dumneavoastră natal” – a afirmat secretarul de stat.

Acesta a amintit că de curând a vizitat localitatea Maradik din Serbia, unde se mai ştie că în octombrie 1918, cu câteva zile înainte de moartea sa, a umblat premierul Ungariei, István Tisza. Acesta a convocat locuitorii satului şi le-a spus că Monarhia a pierdut războiul, dar i-a rugat să îşi păstreze credinţa, identitatea maghiară. „Ar fi putut spune asta şi în Ardeal, dacă venea aici” – a formulat secretarul de stat.

Róbert Ráduly, primarul din Miercurea Ciuc, a amintit: cel care a creat Divizia Secuiască, Károly Kratochvill a fost o persoană pe care mulţi care şi-au făcut datoria au urmat-o. Edilul-şef a fost de părere că şi astăzi porunca este „să ne facem treaba”. Politicianul UDMR a declarat: nu este adevărat că secuii sunt sub ocupaţie. Acesta a adăugat că liderii comunităţii lucrează la crearea unei noi lumi maghiare, care să nu mai dureze doar patru ani, ca perioada dintre 1940 şi 1944.