Nicuşor Dan, plângere împotriva fostului primar Liviu Negoiţă pentru o autorizaţie. Ambii au ajuns la DNA UPDATE

Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul şi candidat la Primăria Capitalei, s-a prezentat, vineri, la DNA, unde a fost audiat într-un dosar care vizează construirea fără avize a unui bloc într-o zonă protejată istoric. Nicuşor Dan este denunţător în acest dosar. În aceeaşi cauză au ajuns la DNA şi Secretarul Primăriei Sectorului 3, Marius Mihăiță, în calitate de suspect, şi arhitectul şef al Primăriei Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu. Fostul primar Liviu Negoiță a fost citat şi el în acelaşi dosar.

26 feb. 2016, 08:28

UPDATE ora 14.30 Fostul edil al sectorului 3, Liviu Negoiță, a plecat de la DNA după aproximativ o oră de audieri. Întrebat de jurnalişti dacă a luat mită pentru a elibera autorizaţia de construcţie a imobilului de pe Calea Dudeşti, acesta a spus: „Nu am nimic de declarat„.

UPDATE ora 13.40 Fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoiță, s-a prezentat, vineri, la Direcția Națională Anticorupție, în dosarul privind construcția ilegală a unor blocuri în zone protejate istoric. Acesta nu a vrut să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

UPDATE ora 12.35 Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul, a ajuns la DNA, pentru a fi audiat în dosarul privind construcția ilegală a unor blocuri în zone protejate istoric. În aceeaşi cauză au ajuns, vineri, la DNA şi arhitectul şef şi Secretarul Primăriei Sectorului 3.

Nicuşor Dan este denunţător în acest dosar. La ieşirea de la DNA, el a precizat că a făcut plângere împotriva fostului primar de secot, Liviu Negoiţă, şi secretarului primăriei şi arhitectul-şef, pentru emiterea unor autorizaţii cu încălcarea unor hotărâri judecătoreşti.

„Este vorba despre o constructie de pe Calea Dudesti. Pe constructia asta au fost patru autorizatii de construire succesive, cinci etaje, sapte etaje, opt etaje, noua etaje, desi zona prevedea patru etaje si o retragere, astfel incat primaria sa poata largi bulevardul Calea Dudesti. Primele doua autorizatii pentru cinci si sapte etaje au fost anulate de instanta si la trei zile dupa ce Tribunalul a spus ca sunt prea inalte, primarul Sectorului 3 Liviu Negoita, arhitectul sef si cu secretarul Mihaita au dat noua etaje, cu sfidarea instantei. Este o constructie pe terenul unor proprietari privati, care s-au asociat cu un dezvoltator imobiliar cunoscut pentru multe abuzuri pe care le-a facut, pe nume Ion Chirita. Este acelasi Ion Chirita care are constructii ilegale de la Aviatorilor, 120, 122, din Parcul Tineretului, din Maria Rosetti, colt cu Toamnei. Plangerea vizeaza doar persoanele din primaria, respectiv primarul, arhitectul sef si secretarul general, care au semnat autorizatiile de construire succesive si cea pe ultima, de noua etaje, cu sfidarea deciziilor instantei. Nu stiu daca s-a dat mita”, a spus Nicuşor Dan la plecarea de la DNA. 

Intrebat daca constructorul a daramat mai multe case ca sa se fac loc acestui imobil, Nicusor Dan a explicat: „Nu stiu ce a fost acolo. Probabil ca a fost o casa, dar care nu avea o valoarea arhitecturala deosebita. Nu este o zona construita protejata. Aici este numarul 94, dar la numarul 98 este un monument istoric si suntem in raza de 100 de metri a monumentului istoric. Pentru protectia acestui monument istoric trebuia sa se pastreze regimul de inaltime de patru etaje”.

Acuzatiile formulate in plangere sunt de distrugere, pe motiv ca s-a agresat zona de protectie a monumentului. Nicusor Dan a explicat ca a facut plangerea catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3, care a declinat catre Parchetul de pe langa Curte de Apel Bucuresti, care a declinat dosarul catre DNA. 
 
„Este o cladire de noua etaje, la care au mai construit ilegal inca un etaj. Are zece acum. A fost o decizia pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 de demolare. Decizia de demolare a fost atacata cu apel si in cursul apelului, vecinii cei mai afectati si-au retras actiunea. Oamenii au fost cumparati de catre investitori”, a mai spus Nicuşor Dan.

UPDATE ora 12.05 Arhitectul şef al Primăriei Sectorului 3, Ştefan Călin Dumitraşcu, a ajuns, vineri, la DNA, unde este audiat într-un dosar care vizează construcţia unui bloc într-o zonă protejată istoric.

UPDATE ora 11.20 Secretarul Primăriei Sectorului 3, Marius Mihăiță, a declarat, la ieşirea de la DNA, că este suspect de abuz în serviciu, într-un dosar privind construcția ilegală a unor blocuri în zone protejate istoric. 

Oficialul a dezvăluit că cel care a sesizat DNA în legătura cu acest caz este Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul.

Întrebat dacă autorizaţia de construcţie a unor blocuri în zone protejate a fost emisă în mod ilegal, acesta a răspuns: „Nu va pot spune acest lucru. Ea a fost emisa legal, altcineva spune ca nu. Era un teren, s-a construit un bloc. Nicusor Dan a insistat sa se ajunga aici. Nu este nimic grav„.

Marius Mihăiţi a precizat că şi arhitectul şef al Sectorului 3 va fi chemat la audieri, la DNA. „Am fost audiat in calitate de suspect sub acuzatia de abuz in serviciu. Urmeaza sa vina la DNA si arhitectul sef al Sectorului 3„, a mai completat acesta.

–––––––––––––––––––––-

Secretarul din primăria lui Robert Negoiţă a fost audiat într-un dosar care vizează construirea de blocuri în zone protejate istoric fără avize și pe baza unor autorizații obținute ilegal, potrivit unor surse judiciare.

Nu ştiu de ce m-au chemat. Am fost chemat telefonic, împreună cu un coleg. Probabil trebuie să vină şi el„, a declarat Marius Mihăiţă la intrarea în sediul DNA.