Şedinţă de urgenţă la PSD. Ce miniştri ar putea fi remaniaţi. Dragnea: E foarte bine să se întâlnească premierul cu preşedintele UPDATE

Social-democraţii au intrat în şedinţă, după anunţul premierului Mihai Tudose privind remanierea unor miniştri "cu probleme de percepţie la nivelul opiniei publice şi, în unele situaţii, la nivelul Comisiei Europene". Între timp, ALDE ameninţă cu ieşirea de la guvernare, dacă ministrul Viorel Ilie va fi demis. 

RomaniaTV.net
10 oct. 2017, 09:02
Şedinţă de urgenţă la PSD. Ce miniştri ar putea fi remaniaţi. Dragnea: E foarte bine să se întâlnească premierul cu preşedintele UPDATE

UPDATE: Sedinta PSD s-a încheiat. „Decizia finală va fi luată la CEx pe raportul dintre Guvern şi partid. Am stabilit cine sunt remaniabilii, numele le vom face cunoscute după CEx. M-am întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis sa vedem daca saptămîna aceasta este disponibil să semneze actele”, a anunţat premierul Mihai Tudose.

UPDATE La şedinţa PSD a ajuns şi premierul Mihai Tudose, cu câteva minute înainte de debutul şedinţei.

UPDATE: Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, marţi, la sosirea la sediul partidului, că nu se poate vorbi despre o criză şi că a convocat pentru joi la ora 17.00 Comitetul Executiv Naţional, pentru că deciziile se iau în acest for.

Întrebat despre faptul că după ce cu o seară în urmă a anunţat remanierea unor minştri, premierul Mihai Tudose a mers la Palatul Cotroceni, unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea a spus că i se pare o întâlnire normală.

E foarte bine să se întâlnească (Mihai Tudose cu Klaus Iohannis la Cotroceni – n.r.)”, a declarat Dragnea.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: Nu este o criză, am convocat Comietul Executiv pentru joi la ora 17.00

Şeful PSD a reafirmat că deciziile se iau în forurile de conducere al partidului şi în coaliţia de guvernământ. De asemenea, Dragnea a negat că s-ar afla în spatele sondajului care indica scăderea încrederii în Guvern.

„Din perspectiva mea nu există tensiuni (între el şi premierul Tudose – n.r.). Nu am cerut nimănui să facă niciun sondaj. Eu vreau să pun în practică programul de guvernare cu acest guvern, cu acest premier. Din partea mea, relaţia mea cu Mihai Tudose e ca la început”, a declarat Liviu Dragnea. 

Citeşte şi: ALDE ameninţă cu ieşirea de la guvernare. Vosganian: Cel care doreşte ruperea Coaliţiei este chiar însuşi Mihai Tudose

……..

Social-democraţii s-au reunit marţi la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff, într-o şedinţă informală în care vor discuta tensiunile apărute între Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose şi vor decide ce miniştri urmează să fie remaniaţi. 

Prim-ministrul Mihai Tudose a avut-o luni la Palatul Victoria o întâlnire cu mai mulți șefi de organizaţii şi alţi lideri ai partidului. Potrivit unor surse, Mihai Tudose ar fi avansat varianta demisiei sale din funcție, iar vicepremierul Marcel Ciolacu, președintele PSD Olt, Paul Stănescu, Marian Neacșu, secretar general al PSD, și Niculae Bădălău, președintele executiv al PSD i-ar fi cerut să nu demisioneze.

Premierul Mihai Tudose a declarat luni seara, la Antena 3, că va face „o mini remaniere” care va viza mai mulţi miniştri. Şeful Guvernului a refuzat să dea vreun nume de ministru care va fi remaniat, limitându-se a spus că printre ei sunt „trei cu probleme care crează probleme şi la nivel de percepţie publică şi, în unele situaţii, şi la nivelul Comisiei Europene”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, că premierul Mihai Tudose poate să propună orice idee de remaniere, iar partidul este obligat să analizeze.

„Fiind vorba de membri ai Guvernului, cred că procedura corectă este următoarea: premierul are toate pârghiile necesare să facă evaluarea fiecărui ministru şi, aşa cum a fost procedura de numire pentru fiecare ministru, este şi procedura inversă, de deznumire”, a spus Liviu Dragnea.

Cei trei miniştri cu probleme sunt Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării, acuzată de abuz în serviciu de către DNA în dosarul Belina. În acelaşi dosar, DNA a cerut şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene.

Citeşte şi: Vicepremierul Marcel Ciolacu o va înlocui pe Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării

Un alt ministru este cel pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru care DNA a cerut de asemenea urmărirea penală pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Cererea DNA a fost însă respinsă de Senat. 

Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, Ilan Laufer şi Răzvan Cuc s-ar afla şi ei pe lista remaniabililor premierului Mihai Tudose.

Printre miniştrii contestaţi public se află şi Liviu Pop. Ministrul Educaţiei a fost criticat pentru lipsa manualelor pentru clasa a V-a, pentru manualul unic şi toate declaraţiile legate de acesta şi pentru intenţia de a tipări manualele şcolare doar la Editura Didactică şi Pedagogică, deţinută de către stat. 

Între timp, ALDE ameninţă cu ieşirea de la guvernare, dacă ministrul Viorel Ilie va fi remaniat, potrivit România TV.