Numirea lui George Orbean la şefia TVR, RESPINSĂ de Parlament. Plenul, convocat din nou miercuri UPDATE

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a respins, marți, propunerea de numire a lui George Orbean în funcția de președinte-director general al SRTv. Plenul Parlamentului a fost convocat, din nou, miercuri, pentru a vota noul președinte-director general al SRTv. Ședința de plen comun a celor două camere a început, joi, în jurul orei 18.00.

29 mart. 2016, 15:30
Numirea lui George Orbean la şefia TVR, RESPINSĂ de Parlament. Plenul, convocat din nou miercuri UPDATE

UPDATE ora 19.45 Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a fost convocat pentru miercuri, la ora 10.30, pentru a vota noul președinte-director general al SRTv, au decis Birourile permanente reunite.

Consiliul de Administrație al SRTv va desemna miercuri dimineață, la ora 8.00, o nouă persoană pentru funcția de președinte-director general al SRTv. Comisiile reunite de cultură se vor reuni la ora 9.00 pentru audierea persoanei propuse și pentru a redacta un raport.

UPDATE ora 19.20 Validarea lui George Orbean la şefia TVR a fost respinsă, informează Agerpres. Decizia a fost luată cu 206 voturi „împotrivă”, 185 voturi „pentru”.

Conducerea Parlamentului urmează să se reunească marți seară pentru a stabili o nouă ședință de plen comun.

Comisiile reunite de cultură vor audia și redacta raport pe o nouă propunere a CA al SRTv pentru această funcție.

UPDATE ora 19.10 Votul pentru alegerea noului preşedinte-director general al TVR s-a încheiat.

Votul pentru alegerea noului preşedinte-director general al TVR a început, marţi, în jurul orei 18.20. Votul este secret cu bile. Prima oară au votat senatorii, apoi deputaţii.

George Orbean a fost propunerea premierului Dacian Cioloş în cadrul Consiliului de Administraţie, votat pe 22 martie de Parlament, iar ulterior acesta a fost propus de colegii din CA, prin vot, drept candidatul la funcţia de preşedinte-director general al TVR. El a primit şapte voturi, în timp ce Irina Radu, care era directorul interimar şi propunerea PSD în CA, a primit şase voturi. Ulterior, în urma audierilor de la comisiile de cultura reunite, Orbean a primit un aviz negativ, care este însă consultativ, urmând ca plenul reunit al celor două camere să dea votul decisiv.

Săptămâna trecută plenul Parlamentului nu a reușit să-l valideze pe Orbean pentru funcţia de şef al TVR, nefiind cvorum de ședință pentru votul secret cu bile.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat propunerea făcută de CA al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general, afirmând că George Orbean este „o persoană care nu are facultatea terminată la vârsta de 40 de ani”, părere la care s-a raliat şi PSD.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că PNL va susţine propunerea Guvernului la şefia TVR, pe George Orbean, afirmând că spera ca PSD să nu mai folosească „tertipurile” de săptămâna trecută pentru a nu asigura cvorumul de şedinţă.

George Orbean a intrat în presă în 1993, ca reporter la radio Contact Ploieşti. A lucrat ca reporter, editor, producător şi manager de proiect. A fost managerul de proiect al postului Digi 24, între 2011 şi 2013. Anterior, a lucrat un an, tot din postura de manager de proiect, la Chişinău, la Jurnal Tv. În perioada ianuarie 2008 – aprilie 2009, a fost producător general la Media Mall. În mandatul lui Stelian Tănase ca preşedinte general al televiziunii publice, George Orbean a ocupat funcţia de consilier, funcţie din care a demisionat.

CITEŞTE ŞI: PSD nu îl susţine pe George Orbean la şefia TVR: „Sperăm să avem posibilitatea de a vota o persoană potrivită”