Semne că suferi de gonartroză

Gonartroza este o afecțiune cronică degenerativă a articulației, ce are ca rezultat final deteriorarea invalidantă a articulației genunchiului. Odată afectată această articulație se produce o uzură progresivă a cartilajului articular, apare durerea, dar și limitarea mobilității genunchiului.

22 mai 2017, 06:56
Semne că suferi de gonartroză

Cel mai bun indice că ești afectat de această boală este durerea, provocată de mișcare care apoi dispare în starea de repaos. Când ajunge într-un stadiu avansat această boală, durerea devine permanentă resimțindu-se chiar și pe timpul nopții.

În timp durerea devine mai intensă dimineața sau după ce ai avut o perioadă în care nu ai făcut mișcare iar la schimbările vremii zona devine meteosensibilă.

Simptomatologia afecțiunii

Pe lângă durerea specifică, genunchiul devine mai rigid decât de obicei, se umflă iar mobilitatea lui devine tot mai redusă mai ales la mișcări precum îndoire sau îndreptare.

Mersul se transformă într-unul șchiopătat, iar genunchiul va trosni la mișcările efectuate atunci când mergi.

Cum se examinează?

Medicul ortoped este cel care poate pune acest diagnostic de coxartroză, în urma unui consult de specialitate pe genunchiul dureros, în care va evalua mobilitatea, sensibilitatea apărută în zona afectată, edemul și stadiul în care poate să se deplaseze.

Se va recomanda întotdeauna efectuarea unei radiografii care să confirme tasarea cartilajului articular și eventual apariția ciocurilor osoase numite în termeni medicali osteofiți.

Tratamentul necesar

Trebuie precizat faptul că scopul tratamentului este mai ales acela de a reduce sau elimina durerea, pentru a crește mobilitatea genunchiului și treptat să dispară simptomele care te-au trimis la medic.

Depistată în stadiu incipient această afecțiune poate fi tratată fără ajutorul chirurgical. Astfel că este necesară schimbarea stilului de viață, exerciții fizice executate cu precizie și constanță, folosirea dispozitivelor ajutătoare pentru deplasare și bineînțeles tratamentul medicamentos bazat pe antiinflamatoare.

Ce stil de viață trebuie adoptat

Este foarte important să ai un control asupra greutății tale, în cazul în care ai câteva kilograme în plus se recomandă pierderea în greutate. Orice kilogram în plus reprezintă o extra greutate cu care corpul tău trebuie să se descurce.

Trebuie să eviți orice fel de mișcare în care presiunea asupra genunchiului este marită și anume jogging-ul, fotbal, tenis, bicicleta.

Exercițiile fizice contribuie substanțial la scăderea durerii și la creșterea mobilității genunchiului dar și la tonifierea musculaturii.

Este bine să apelezi la un kinetoterapeut bun care să îți facă un program de exerciții pe care să îl faci zilnic pentru a evita agravarea simptomelor.
Se recomandă utilizarea unei orteze pentru genunchi, folosirea unui baston pentru deplasare și evitarea terenului accidentat

Medicamente recomandate

În principiu se vor recomanda antiinflamatoarele nesteroidiene și antialgice (AINS), deoarece acestea sunt folosite la scară largă pentru tratarea durerilor artrozice, se pot elibera și fără rețetă medicală, dar trebuie folosite cu prudență și doar la recomandarea medicului, ele pot altfel avea efecte negative asupra stomacului sau asupra sistemului cardiac dacă sunt dereglări la nivelul acestui sistem.

Infiltrații cu substanțe vasco-elastice (Acid Hialuronic)

Se mai optează de asemenea atunci când este strict necesar pentru injectarea intraarticulară a unui lichid gros pe bază de acid hialuronic. Acest acid este un component natural al lichidului sinovial (lichidul care lubrifiaza articulatia), având rolul de a acționa precum un lubrifiant care să permită oaselor să alunece lin unul peste altul, fiind totodată un amortizor al șocurilor transmise prin articulație.

Important:

Artroza este o afecțiune care odată ce apare ea progresează foarte lent și nu se va vindeca niciodată de la sine. Cu cât se depistează mai din timp și se începe tratamentul cu atât va progresa mai lent afecțiunea.

În cazul în care nu se observă îmbunătățiri în urma tratamentului cu AINS și cu recuperarea medicală, se va recomanda intervenția chirurgicală și în cel mai grav caz implantul de proteză.

Află din ce cauză apar durerile articulare AICI