Siria ar putea deveni un AFGANISTAN MEDITERANEAN dacă războiul civil va continua

Siria ar putea deveni un "Afganistan mediteranean" în cazul în care comunitatea internaţională nu va interveni pentru a pune capăt războiului civil, a avertizat preşedintele turc, Abdullah Gül.

RomaniaTV.net
04 nov. 2013, 08:41

Într-un interviu acordat cotidianului The Guardian acestei publicaţii în timpul vizitei efectuate la Edinburgh, capitala Scoţiei, Gül a apreciat ca „foarte dezamăgitor” răspunsul global la criza siriană.

Dacă „indiferenţa” comunităţii internaţionale va continua, „se poate ajunge la o radicalizare mai mare şi la posibilitatea ca anumite grupări care participă la războiul civil să aibă o atitudine mai extremă”, a adăugat şeful statului turc.

„Nu cred că cineva ar tolera existenţa pe malurile Mediteranei a unei situaţii ca în Afganistan”, a continuat el. „Din acest motiv, comunitatea internaţională trebuie să aibă o poziţie foarte solidă cu privire la Siria”, a mai afirmat Abdullah Gül.

Turcia este unul dintre principalii susţinători ai rebelilor care luptă împotriva regimului de la Damasc şi adăposteşte pe teritoriul său peste 600.000 de refugiaţi sirieni. În plus, Gül a mai atras atenţia că va reacţiona „în modul cel mai ferm cu putinţă” dacă războiul sirian va trece de partea turcă a graniţei dintre Siria şi Turcia.

Citeşte si ŞOCANT: Teroriştii care se opun regimului de la Damasc MĂNÂNCĂ INIMI DE OM GALERIE

Pe de altă parte, el a adus acuzaţii aliaţilor ţării sale că nu au sprijinit eforturile depuse de Ankara pentru a negocia cu preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, la începutul crizei, în martie 2011.

Abdullah Gül este de părere că, dacă la cea dată ar fi continuat discuţiile cu omologul său sirian, „100.000 de oameni nu ar mai fi murit, iar Siria nu s-ar mai fi confruntat cu atâtea distrugeri”.