Sistemul centralizat de încălzire va fi blocat la iarnă din cauza datoriilor

Locuitorii municipiului Petroşani nu vor avea căldură în apartamente în iarna care vine, din cauza datoriilor de 61,78 milioane de lei pe care compania locală de termoficare le înregistrează faţă de termocentrala Paroşeni şi a gradului scăzut de încasare a facturilor din sezonul rece trecut, când din energia facturată s-a achitat doar 56,73%, a informat marţi Complexul Energetic Hunedoara (CEH).

RomaniaTV.net
31 iul. 2018, 15:18
Sistemul centralizat de încălzire va fi blocat la iarnă din cauza datoriilor

În cadrul unei întâlniri care a avut loc în urmă cu câteva zile la Petroşani, pe tema asigurării energiei termice la iarnă, administratorul judiciar al SC Termoficare SA Petroşani a comunicat faptul că din punct de vedere juridic nu mai are posibilitatea de a continua furnizarea agentului termic, dată fiind situaţia economică în care se afla firma şi faptul că aceasta a solicitat intrarea în faliment şi nu-şi mai poate achita facturile curente şi restante.

„O eventuală continuare a activităţii ar fi fost posibilă prin triplarea preţului actual de distribuţie aprobat de către revânzător (SC Termoficare SA, n.r.), creştere cu care administratorul judiciar nu este de acord ţinând cont de limita de suportabilitate a beneficiarilor serviciului de termoficare”, se arată într-un comunicat al CEH, remis AGERPRES.

Alte posibilităţi luate în discuţie au fost majorarea subvenţiei actuale acordate de Primăria Petroşani, însă acest lucru este imposibil din lipsă de fonduri.

De asemenea, termocentrala Paroşeni, producătorul de energie termică nu poate reduce preţul agentului termic primar, deoarece tariful de 150,19 lei/Gcal este aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în baza costurilor de producţie a energiei termice, fundamentate de către termocentrala Paroşeni.

În urma deciziei de întrerupere a furnizării agentului termic de către Termoficare SA Petroşani către consumatorii săi, vor fi afectate şi instituţiile publice şi agenţii economici din municipiul Vulcan.

Pe de altă parte, CEH şi termocentrala Paroşeni îşi reafirmă capacitatea şi disponibilitatea de a furniza energie termică către toţi consumatorii racordaţi în sistemul centralizat, dar subliniază „necesitatea respectării tuturor reglementărilor legale în vigoare şi a condiţiilor de eficienţă”, se concluzionează în documentul citat. AGERPRES/(AS – autor: Sorin Blada, editor: Elena Stanciu, editor online: Simona Aruştei)