SONDAJ. Sunteţi de acord cu introducerea votului obligatoriu? AMENDA propusă este de 1.000 de lei

Românii cu drept de vot sunt obligaţi să meargă la urne. Aceasta este prevederea cuprinsă într-un proiect de lege, adoptat tacit de Senat. Propunerea legislativă introduce votul obligatoriu, iar neparticiparea la vot se sancţionează cu amendă de 1.000 de lei. Camera Deputaţilor este forul decizional.

RomaniaTV.net
06 mai 2015, 06:05
SONDAJ. Sunteţi de acord cu introducerea votului obligatoriu? AMENDA propusă este de 1.000 de lei

Un proiect de lege, trecut tacit de Senat şi iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD şi UNPR, prevede că „votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot”.

Singurii care sunt exceptaţi de la votul obligatoriu sunt cetăţenii care au peste 80 de ani şi cei care suferă de boli cronice, mai propun iniţiatorii.

Neparticiparea la vot va sancţionată cu 1.000 lei amendă, stabileşte proiectul de lege. În plus, iniţiatorii propun introducerea pe buletinul de vot a unui patrulater alb pentru alegătorii care nu vor să acorde votul niciunui candidat. Acest patrulater ar urma să aibă sintagma „niciunul dintre candidaţi nu corespunde”.

Conform iniţiativei, în cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Proiectul de lege a fost trimis la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot final. 

CITEŞTE ŞI SONDAJ. Klaus Iohannis se menţine pe prima poziţie în topul încrederii. SURPRIZA din clasament