Specialiştii AVERTIZEAZĂ. Telefonul mobil produce CANCER

Profesorul universitar doctor Mircea Duțu a vorbit despre pericolul reprezentat de folosirea telefonului mobil și a infrastructurilor și echipamentelor aferente, precum antenele GSM.

06 mart. 2017, 15:17
Specialiştii AVERTIZEAZĂ. Telefonul mobil produce CANCER

Prof. univ. dr. Mircea Duțu, Președintele Universității Ecologice din București (UEB) și al Centrului de Ecologie prin Drept (CED), a vorbit, pentru dcnews.ro, cum telefonul mobil ameninţă sănătatea umană.

„La numai câteva decenii de la afirmarea lor, tehnologiile de comunicare fără fir își devoalează, pe lângă imensele avantaje tehnico-economice, și inconvenientele pe măsură, atât pentru sănătatea umană, cât și pentru calitatea mediului. În timp ce societatea industrială genera vătămări perceptibile prin văz și miros, poluarea electromagnetică a societății informației este invizibilă și inodoră, dar nu mai puțin periculoasă pentru condiția umană. Așadar, a venit timpul de a nu mai ignora ori neglija efectele (nefaste) ale folosirii masive atât a mijloacelor de telecomunicații – în special a telefonului mobil – cât și a infrastructurilor și echipamentelor aferente. Principalul instrument de ocrotire a interesului public – sanitar și ecologic – îl reprezintă adoptarea unei legislații adecvate, în frunte cu o lege privind aplicarea principiului precauției la riscurile expunerii la undele electromagnetice„, a declarat dr. Mircea Duțu.

Mai mult, prof. univ. dr. Mircea Duțu susţine că „potrivit studiilor sistematice coordonate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) efectele biologice sunt o certitudine, iar semnele unei legături cauzale între o expunere de lungă durată la undele electromagnetice și unele cancere, precum și alte afecțiuni, sunt tot mai numeroase„.

De altfel, din 2002 – pentru câmpurile electromagnetice (CEM) de joasă frecvență și din 2011 – pentru CEM de hiperfrecvență (telefonie, legături radio de tip Wi-Fi ori Bluetooth) – această nouă formă de poluare a fost clasificată de Centrul internațional de cercetări asupra cancerului al OMS în categoria „poate fi cancerigenă pentru om” (2B). De asemenea, Agenția franceză de securitate sanitară și alimentară, de mediu și muncă, în raportul său din iulie 2016, a conchis că undele electromagnetice „au efecte posibile asupra funcțiilor cognitive și a bunăstării celor mai tineri”. În plus, în diferite țări (Germania, Franța, Italia, Suedia ș.a.) hipersensibilitatea electromagnetică a fost înscrisă deja în rândurile bolilor profesionale„, spune acesta.

Citeşte şi Nu mai folosi telefonul mobil noaptea! Uite ce se întâmplă în corpul tău