SRI: Aproape 14.000 de cetăţeni au semnalat posibile acţiuni teroriste

SRI a precizat că 13.875 de cetăţeni au semnalat, în anul 2015, posibile acţiuni teroriste, numărul acestora fiind de trei ori mai mare faţă de anul precedent, în contextul atentatelor de la Paris, din ianuarie şi noiembrie 2015.

20 ian. 2016, 13:10
SRI: Aproape 14.000 de cetăţeni au semnalat posibile acţiuni teroriste

13.875 de cetăţeni au semnalat, anul trecut, posibile acţiuni teroriste, activităţi de propagandă islamist-extremistă în mediul virtual, comportamente suspecte şi aspecte considerate de către apelanţi ca fiind relevante în contextul fluxului de migranţi proveniţi din zone de conflict, precum Siria, dar şi interesul unor persoane de a comercializa substanţe radioactive, precizează SRI, la solicitarea Mediafax, în urma analizei apelurilor primite la numărul TELVERDE AntiTerorist, pus la dispoziţia cetăţenilor.

Citeşte şi: Autorităţile belgiene au coborât nivelul de ALERTĂ TERORISTĂ în Bruxelles

Din cele 13.875 de apeluri telefonice înregistrate pe parcursul anului 2015, doar 58 de apeluri au conţinut indicii cu potenţial relevant în domeniul antiterorism, iar dintre acestea, în 20 de cazuri SRI a dispus aprofundarea măsurilor de verificare şi soluţionare, inclusiv prin cooperare interinstituţională în cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, potrivit sursei citate.

De regulă, tendinţa de creştere a numărului de apeluri telefonice se manifestă în situaţii de criză teroristă, iar atentatele teroriste de la Paris din 7-11 ianuarie şi 13 noiembrie 2015 au dus la triplarea numărului de sesizări telefonice din partea populaţiei, în comparaţie cu lunile ianuarie şi noiembrie ale anului 2014, care nu au fost marcate de atentate teroriste in Europa, a explicat SRI.

Apelurile la TEL VERDE AntiTerorist sunt, în cea mai mare parte, efectuate de către bărbaţi, potrivit sursei citate.

Indicii cu potenţial relevant care ar putea ajuta SRI să prevină sau să combată acte teroriste aparţin, în general, persoanelor cu vârste cuprinse între 20-35 ani, cu studii medii sau studenţi.

Potrivit sursei citate, apelurile cu potenţial relevant sunt efectuate şi de persoane cu studii superioare, în activitate sau pensionari, chiar dacă nu au o frecvenţă constantă.

În toate cazurile, identitatea apelantului este protejată.