Standard & Poor’s reconfirmă rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung

Agenția de rating Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung la BBB-, cu perspectivă stabilă, a anunțat, vineri, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

09 oct. 2015, 19:54
Standard & Poor’s reconfirmă rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung

Reconfirmarea rating-ului României se datorează așteptărilor pozitive privind creșterea economică în perioada 2015-2018, pentru care Standard & Poor’s estimează o creștere în medie cu 2,5%, cu o contribuție semnificativă din perspectiva cererii interne.

„Agenția apreciază că stimularea fiscală pro-ciclică, vizibilă mai ales pe fondul reducerii cotei de TVA pentru produsele alimentare și a creșterii salariului minim, va impulsiona creșterea consumului privat, susținută de scăderea prețului petrolului, de creșterea veniturilor și a gradului de ocupare a forței de muncă. În acest context, se apreciază că recentele măsuri fiscale vor sprijini creșterea economică a României în următorii ani”, se arată în comunicatul MFP.

Continuarea procesului de consolidare fiscal-bugetară și implementarea restructurării companiilor de stat, care vor putea contribui la scăderea datoriei guvernamentale nete în perioada următoare, ar putea conduce la acțiuni de îmbunătățire a rating-ului acordat României de către Standard & Poor’s.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit, în creștere, estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României pentru acest an și anul viitor, până la 3,4%, respectiv 3,9%, potrivit celui mai nou raport World Economic Outlook publicat, marți, de instituția financiară internațională. Instituția financiară internațională prognozează pentru 2017 un avans al economiei de 3,3%.

De asemenea, Comisia Europeană prognozează o creștere a PIB-ului României cu 2,8% în acest an și cu 3,3% în 2016, iar Banca Mondială anticipează un avans de 3% în 2015 și de 3,2% în 2016.

Nu în ultimul rând, prognozele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) indică o creștere de aproximativ 3% în acest an și de 3,2% anul viitor.

Conform Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), PIB va urca în acest an cu 3,4%, după un avans de 2,8% în 2014, iar Institutul Național de Statistică a revizuit în creștere ușoară datele referitoare la avansul economiei românești în prima jumătate a acestui an, creșterea PIB fiind de 3,8% atât pe serie brută cât și pe serie ajustată sezonier.