Statul Islamic difuzează a doua înregistrare video cu britanicul John Cantlie, răpit de două ori în Siria

A doua înregistrare cu jurnalistul britanic John Cantlie, luat ostatic de gruparea Statul Islamic (SI), a fost difuzată marţi, la mai puţin de o săptămână după prima apariţie filmată a britanicului, răpit de jihadişti în Siria în 2012, relatează Reuters şi BBC, citate de Agerpres.

23 sept. 2014, 10:24
Statul Islamic difuzează a doua înregistrare video cu britanicul John Cantlie, răpit de două ori în Siria

În înregistrarea de circa şase minute Cantlie, care apare îmbrăcat în portocaliu, critică SUA şi pe aliaţii săi pentru lansarea primelor lovituri aeriene contra poziţiilor din Siria ale SI. El repetă că a fost abandonat de guvernul de la Londra.

Britanicul mai spune că guvernele occidentale au fost luate pe nepregătite de ”creşterea cu viteză uimitoare a Statului Islamic” şi că au ”subestimat forţa şi dorinţa de a lupta a inamicului”.

Gruparea jihadistă a ucis prin decapitare până acum trei ostatici occidentali (jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar britanic David Haines) şi a ameninţat că următoarea victimă va fi voluntarul britanic Alan Henning.

Jurnalist şi fotoreporter cu experienţă, John Cantlie a fost răpit de două ori în Siria, prima dată în iulie 2012, când a fost încătuşat şi legat la ochi pentru o săptămână, reuşind să scape cu ajutorul Armatei Siriene de Eliberare.

El a revenit în Siria spre finalul anului 2012, atunci când a fost luat ostatic pentru a doua oară.

Un înalt responsabil militar american a precizat că raidurile au vizat în principal poziţii ale Statului Islamic la Raqa, centrul de putere al organizaţiei, precum şi obiective de la graniţa foarte permeabilă dintre Siria şi Irak.

Citeşte şi PRIMELE BOMBARDAMENTE AMERICANE în SIRIA, împotriva jihadiştilor. Peste 30 de militanţi ucişi GALERIE FOTO

Provincia Raqa este principalul fief din Siria al Statului Islamic, gruparea controlând de asemenea şi cea mai mare parte din estul ţării, în special provincia petrolieră Deir Ezzor şi o mare parte a frontierei cu Turcia.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra), loviturile aeriene au vizat şi Frontul Al-Nosra, filiala siriană a reţelei teroriste internaţionale Al-Qaida, 30 de membri ai grupării fiind ucişi în aceste acţiuni