STENOGRAME: Bercea Mondial l-a sunat pe Mircea Băsescu, din închisoare, să-i ceară ajutorul

Noi dezvăluiri în dosarul lui Mircea Băsescu. Fratele preşedintelui Băsescu a fost sunat de interlopul Bercea Mondial, de după gratii, informează România TV. 

RomaniaTV.net
25 iul. 2014, 16:31
STENOGRAME: Bercea Mondial l-a sunat pe Mircea Băsescu, din închisoare, să-i ceară ajutorul

Interceptarea convorbirii apare la dosarul fratelui preşedintelui Traian Băsescu.

Mircea Băsescu: Alo!
Bercea: Să trăieşti năşicule! Finu’ Bercea te deranjează.
Mircea Băsescu: Sănătate!
Bercea: Mă năşicule! Ce se întâmplă, mă? Puşcărie degeaba făcută mă, naşule, mă.
Mircea Băsescu: Ştiu! Ştiu! Am auzit şi eu. Lasă-mă să mă documentez şi eu să văd ce e.
Bercea: Păi, nu-mi găseşti un avocat bun, domnule?! Să-mi găseşti un avocat bun.
Mircea Băsescu: Trebuie să găsim.
Bercea: Mateuţ ăla e bun? Mateuţ?
Mircea Băsescu: Nu ştiu despre cine este vorba. Lasă că găsesc eu şi vorbesc eu cu Florin.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i se plânge lui Mircea Băsescu şi că judecătorii i-au distrus familia pentru că, în acelaşi dosar, au condamnat-o şi pe soţia lui şi pe fiul lor cel mare.

Bercea: … Puşcărie nevinovat mă, naşule, mă? Fără să-l tai… I-a dat un an de zile şi lui nevastă-mea. Şi lui fi-miu. Nevinovat.

Mircea Băsescu: Ştiu, că am vorbit cu ea.

Bercea: Deci, i-a dat un an cu executare. Rămâne copiii ăia mici… Mi-a distrus familia.
Mircea Băsescu: Finule! Cumetre! Îţi trebuie un avocat ca lumea!
Bercea: Da!
Mircea Băsescu: Îţi trebuie un avocat ca lumea! De acolo, de prin Bucureşti, din Constanţa, asta este! Trebuie să rezolvăm!

Din probele depuse la dosar rezultă că nu era prima dată când Bercea apela la naşul său, Mircea Băsescu, pentru a fi ajutat în problemele cu jutiţia. Potrivit interceptărilor, Bercea a apelat la fratele Preşedintelui pentru a-l ajuta pe fiul său să scape de un dosar penal, dosar în care Florin Anghel a primit doar o condamnare cu suspendare.

Florin Anghel: Hai să-ţi mai zic eu… mai ţi… mai ştii când venea el(nr. Bercea Mondial) să mă scapi pe mine acum doi ani?
Mircea Băsescu: A!
Florin Anghel: Când am fost eu arestat? Ştii că eu am scăpat şi dosarul s-a finalizat acum trei ani? Doi ani.
Fănica Anghel(soţia lui Bercea): Mda.
Mircea Băsescu: Uite, nu ştiam.
Florin Anghel: Dosarul s-a finalizat şi eu am scăpat. Am mers cu el aşa…ştii? Şi mi-a dat cu suspendare 8 luni… Şi uite şi cu el e la fel. Scoate-l domnule!
Mircea Băsescu: E al dracului de greu!

Potrivit dosarului, discuţiile ar fi avut loc la sfârşitul anului 2013.

Mircea Băsescu, fratele şefului statului, va rămâne în arest preventiv. Un complet al Tribunalului Constanţa a respins cererea sa de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu.

STENOGRAME în dosarul Bercea-Mircea Băsescu: „De nu-ţi bag direct un cuţit în cap!”

România TV a prezentat joi noi stenograme din dosarul întocmit de către procurori în dosarul lui Mircea Băsescu. Conform uneia dintre acestea, Mircea Băsescu s-a oferit să-i ajute pe cei din familia Anghel să recupereze banii de la Marian Căpăţână. Totodată, fratele preşedintelui le-a spus că va încerca să-l ajute şi pe Căpăţână să facă rost de bani. Varianta a fost refuzată de Izaura Anghel care ar fi spus: „Numai naşule, lăsaţi, numai! De ce să-l ajutaţi dacă dumneavoastră n-aţi luat banii ăştia? De ce? Să ne daţi degeaba?”

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă, după ce a cerut mari sume de bani de la membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Marian Căpăţână, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit DNA, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, i-a remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

„Inculpatul Băsescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro inculpatului Căpăţână în acelaşi scop. Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpăţână este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond)”, se spune în comunicat.

Sursa citată precizează că, din suma totală de 600.000 de euro remisă lui Marian Căpăţână, fratele preşedintelui a primit 250.000 de euro.

„Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, Marian Căpăţână şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător. După pronunţarea hotărârii de condamnare din 22 februarie 2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de Mircea Băsescu, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor. În acest sens, până la 26 februarie 2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către Marian Căpăţână”, susţin procurorii.

DNA precizează că, deşi cei doi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe Florin Anghel că vor continua demersurile, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.

Mircea Băsescu a fost arestat, alături de Marian Căpăţână, în 20 iunie în urma deciziei Tribunalului Bucureşti.