Stoltenberg: Rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană este crucială pentru combaterea terorismului

Rolul Marii Britanii în Uniunea Europeană este crucial pentru combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale masive, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu apărut miercuri în ediţia online a The Guardian, în contextul în care joi se desfăşoară referendumul privind apartenenţa Regatului Unit la blocul comunitar.

23 iun. 2016, 08:21
Stoltenberg: Rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană este crucială pentru combaterea terorismului

„Nu am o preferinţă de vot. Britanicii sunt cei care decid. Însă ceea ce pot să fac este să spun ce contează pentru NATO, iar o Mare Britanie puternică într-o Europă puternică este deopotrivă în beneficiul Marii Britanii şi al NATO, deoarece ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent, cu terorismul, cu instabilitatea şi cu un mediu de securitate impredictibil”, a spus şeful Alianţei Nord-Atlantice, adăugând că „o Europă fragmentată ar amplifica instabilitatea şi impredictibilitatea”.

Citeşte şi: BREXIT, ziua decisivă: Marea Britanie decide dacă rămâne sau nu în UE. S-au deschis urnele UPDATE

Numeroşi oficiali ai NATO sunt îngrijoraţi că ceea ce ei consideră a fi principalele două ameninţări la adresa securităţii europene — Statul Islamic şi alte organizaţii islamiste extremiste şi o Rusie tot mai agresivă — au ca obiectiv strategic fragmentarea Europei, scrie Agerpres.

„Marea Britanie este cel mai mare furnizor de forţe militare dintre aliaţii europeni din NATO. Prin urmare, contează ce face Marea Britanie, şi este în avantajul NATO să aibă în interiorul UE conducerea Marii Britanii, care este un susţinător puternic al cooperării transatlantice şi al cooperării UE-NATO”, a mai spus Stoltenberg în interviul pentru The Guardian.

El a subliniat de asemenea că Marea Britanie a acţionat ca o punte de legătură între UE şi NATO şi a susţinut schimburile de informaţii privind ameninţările teroriste. Cooperarea UE-NATO a fost indispensabilă în limitarea mişcărilor masive de persoane în Marea Egee, a adăugat el.

„Pentru a lupta împotriva ameninţării teroriste, avem nevoie deopotrivă de UE şi de NATO şi de o cooperare mai puternică între cele două. Iar Marea Britanie susţine ferm obţinerea acestor lucruri atât din interiorul NATO, cât şi din interiorul UE. Dacă vecinii noştri sunt mai stabili, şi noi suntem mai în siguranţă”, a declarat Stoltenberg.