SUA şi Rusia au ajuns la un ACORD privind rezolvarea conflictului din Siria

Cele două mari puteri care susţin facţiuni opuse în conflictul din Siria au anunţat că vor să relanseze procesul de pace din Siria, aflat în impas de mai multe luni. Acordul din noaptea de vineri spre sâmbătă deschide şi calea unei eventuale cooperări militare.
Sânziana Stancu
10 sept. 2016, 10:01
SUA şi Rusia au ajuns la un ACORD privind rezolvarea conflictului din Siria

Acordul din noaptea de vineri spre sâmbătă, încheiat la Geneva, este continuarea a două texte anterioare.

În decembrie, ONU a adoptat un plan ce prevedea deschiderea convorbirilor între regimul de la Damasc şi rebeli, instaurarea unui guvern de tranziţie şi elaborarea unei noi Constituţii a Siriei.

În februarie, puterile implicate în conflict au căzut de acord privind un eventual armistiţiu între forţele guvernamentale şi opoziţie, plan menit să relanseze negocierile între cele două părţi. De asemenea, Rusia şi SUA s-au înţeles şi în privinţa unor coridoare pentru ajutoarele umanitare şi asupra organizării de acţiuni coordonate împotriva grupărilor islamiste.

În cinci documente elaborate împreună cu taberele antagoniste au fost precizate în detaliu metodele şi mijloacele necesare pentru îndeplinirea scopurilor propuse în document, informează Le Figaro, fără a da alte detalii.  

În esenţă, este vorba despre încetarea loviturilor aeriene ale regimului de la Damasc care vizează, de fapt, zonele deţinute de rebeli sub pretextul că ar viza, de fapt, jihadişti, iar opoziţia de la Damasc este invitată să se delimiteze clar de fost Front Al-Nosra.

La sfârşitul lunii iulie, jihadiştii s-au separat de Al-Qaida şi s-au redenumit ca fiind Fatah el-Sham (Frontul de cucerire a Levantului – referire la Damasc), în fapt fiind vorba mai degrabă despre o strategie ce urmăreşte să abată atentaţia de la ostilitatea comunităţii internaţionale împotriva jihadiştilor.

Citeşte şi Noi negocieri privind dosarul sirian între Lavrov şi Kerry, joi şi vineri, la Geneva

Acordul de la Geneva mai prevede măsuri speciale în privinţa oraşului Alep care este, de 5 ani, teatru de război între forţele guvernamentale şi rebeli.

Dacă armitiţiul negociat sub auspicii internaţionale se va aplica de luni, iar pe o perioadă de 7 zile Rusia şi SUA vor pregăti o cooperare militară incluzând lovituri împotriva Fatah el-Cham şi grupul Stat Islamic. De asemenea, va fi înfiinţat un „centru comun de operaţiuni”, consacrat în special informaţiilor care vor permite delimitarea teritoriilor fostul front Al-Nosra de cele ale opoziţiei.

Pentru succesul acestui acord este nevoie de capacitatea SUA de a obţine grupuri de opoziţie care să se distanţeze de aliaţii lor extremişti, dar şi de de capacitatea Rusiei de a împiedica forţele guvernamentale ale preşedintelui Bashar al-Assad. Nu în ultimul rând, acordul ar putea pune bazele unei evntuale tranziţii politice în Siria. 

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a salutat sâmbătă acordul privind criza din Siria, anunțat vineri noaptea de SUA și Rusia, și a cerut Națiunilor Unite să pregătească propuneri pentru tratative despre tranziția politică de la Damasc, transmite Reuters.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Pădurea din România care s-a transformat într-un loc de vis. Turiștii se îngrămădesc pentru a se bucura de o experiență unică
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Este interzis să te urci așa la volan
Playtech.ro
Delia, ţinută transparentă prin care s-a văzut absolut tot! Aşa nu a mai fost văzută niciodată. A avut mare curaj!
DailyBusiness
Este anunțul zilei pentru milioanele de români care au credite în LEI!
Adevarul
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar că e jeg'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România: Meteorologii ANM anunță ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină
Capital.ro
A intrat în vigoare în 15 județe din România. Românii trebuie să depună cerere
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
stirilekanald.ro
Bunicul Florentine, feta ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a mers la..."
substantial.ro
Pensionarii cu venituri mici și profesorii, susținuți de stat: vouchere pentru alimente și prime în octombrie. Planul se extinde până în 2024
MediaFlux
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'