SUA: Un bărbat care a ameninţat o femeie că o va decapita, inculpat pentru activităţi teroriste

Un bărbat suspectat că a ameninţat o femeie că o va decapita în statul Oklahoma (sudul SUA) a fost inculpat pentru activităţi teroriste şi plasat în detenţie, a indicat luni poliţia locală, relatează AFP.

30 sept. 2014, 08:20
SUA: Un bărbat care a ameninţat o femeie că o va decapita, inculpat pentru activităţi teroriste

Un bărbat din Oklahoma, care a ameninţat o femeie că o va decapita, a fost inculpat pentru activităţi teroriste.

Jacob Muriithi, născut în Kenya, ar fi ameninţat o angajată a unui azil pentru bătrâni din Oklahoma City menţionând gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Inculparea sa iniţială pentru ameninţarea cu acte de violenţă a fost în final transformată în ‘ameninţare teroristă’.

În primul moment, femeia a luat ameninţarea drept o glumă, însă în urma decapitării unei femei în oraşul vecin Moore, poliţia din Oklahoma City a luat în serios afirmaţiile şi l-a arestat pe Muriithi, a explicat un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

‘Ea nu ştia ce este ISIS’, a indicat el, folosind unul din cele câteva acronime ale grupului jihadist Statul Islamic, care a revendicat în ultimele săptămâni decapitarea mai multor occidentali în mesaje video postate pe internet.

‘Când i s-a explicat despre ce este vorba şi ştiind de unde era el originar, ea a început să se întrebe dacă era cu adevărat vorba de o glumă. Ea şi-a spus că ar putea fi ceva serios’, a declarat purtătorul de cuvânt.

Muriithi ar fi declarat, în ameninţarea sa de la 13 septembrie, că ‘reprezintă ISIS’ şi, când ea l-a întrebat despre ce este vorba, el ar fi răspuns: ‘Omoară creştini tăindu-le capul’.

La întrebarea de ce Statul Islamic comite astfel de acte, el i-ar fi spus: ‘Asta e, asta facem noi’, a indicat purtătorul de cuvânt al poliţiei, adăugând că bărbatul a ameninţat-o apoi că o va aştepta la ieşirea de la serviciu ‘pentru a-i tăia gâtul cu o lamă ascuţită (…), iar apoi va posta acest lucru pe Facebook’.

Purtătorul de cuvânt a precizat că acest incident nu are legătură cu ce s-a întâmplat joi la Moore, tot în statul Oklahoma.

Un american de 30 de ani, Alton Nolen, care a încercat recent să convertească la islam mai mulţi colegi de serviciu, şi-a decapitat o colegă cu un cuţit şi a rănit o alta după ce a aflat că a fost concediat.

Jihadiştii SI au decapitat trei ostatici în ultimele săptămâni în Siria, dintre care doi jurnalişti americani, în timp ce jihadişti din Algeria au decapitat un ostatic francez săptămâna trecută.

Însă autorităţile americane nu au făcut până acum nicio legătură cu cazul din Oklahoma.