Sublocotenentul Vasile Popa, decedat în Afganistan, a fost înmormântat la Alba Iulia

Sublocotenentul post mortem Vasile Claudiu Popa, decedat duminică într-o misiune de luptă în estul Afganistanului, a fost înmormântat sâmbătă în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, oraşul său natal, acesta fiind condus pe ultimul drum de sute de oameni - rude, vecini, foşti colegi ai forţelor pentru operaţii speciale, ministrul Apărării, Mircea Duşa, alţi reprezentanţi ai structurilor centrale de apărare şi ai armatei americane.
Romania TV
28 sept. 2013, 14:55
Sublocotenentul Vasile Popa, decedat în Afganistan, a fost înmormântat la Alba Iulia

Sicriul cu trupul neînsufleţit al sublocotenentului, primul militar din judeţul Alba decedat în ultimele două decenii într-o misiune militară peste hotare, a fost depus, începând de miercuri noaptea, la Cercul Militar din Cetatea Alba Carolina.

Ceremonia funerară cu onoruri militare s-a desfăşurat sâmbătă, pe platoul din faţa Cercului Militar, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, şi a şefului Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă.

Au fost prezenţi, de asemenea, foşti colegi ai forţelor pentru operaţii speciale, din Brigada Operaţii Speciale ‘Mihai Viteazul’ Tîrgu Mureş şi Corpul Naval pentru Forţe Speciale Constanţa, efective din garnizoana Alba Iulia – Colegiul Militar Liceal ‘Mihai Viteazul’ şi Batalionul de Geniu. La ceremonie au fost prezenţi şi reprezentanţi ai partenerului american, inclusiv la rang de general.

Un sobor de şapte preoţi, din care trei militari, în frunte cu arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, ÎPS Irineu, a oficiat slujba religioasă.

Un fost coleg al militarului a evocat calităţile deosebite de care a dat dovadă Vasile Claudiu Popa, absolvent în 2004 al Colegiului Militar din Alba Iulia şi care a urmat ulterior Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ‘Amiral Ion Murgescu’ Constanţa.

În 2011, Popa a participat pentru prima oară la o misiune în Afganistan, iar în vara acestui an a plecat din nou în misiune în acest teatru de operaţiuni, fiind selectat pentru instruirea militarilor din forţele de securitate afgane, împreună cu parteneri americani.

În 22 septembrie, în Estul Afganistanului, în timpul desfăşurării unei misiuni specifice forţelor speciale, executate împreună cu parteneri americani şi afgani, Popa şi un alt militar român, sublocotenentul p.m. Adrian Postelnicu, au decedat în urma exploziei unui dispozitiv improvizat.

Cei doi au fost înaintaţi la gradul de sublocotenent prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi au fost decoraţi de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de cavaler, cu însemn de război. Vasile Claudiu Popa a primit vineri titlul de ‘Cetăţean de Onoare al Municipiului Alba Iulia post mortem’.

În vârstă de 28 de ani, Vasile Claudiu Popa era căsătorit şi nu a avut copii. El era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care coreenii vor să investească masiv. Drumurile și căile ferate vor fi îmbunătățite
Capital.ro
Lege pentru șoferii din România. PROPRIETARII de mașini trebuie să se prezinte la RAR
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Reguli noi pentru românii care trec granița! Timp de 2 ani trebuie să faceți asta!
Adevarul
De ce vor tot mai mulți români să revină acasă, după mulți ani de Germania. „Aici nici nu am unde să cheltuiesc banii”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Adrian Năstase îl îngroapă pe Coldea. A spus tot
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Autoritățile l-au reținut pe unchiul acesteia
Capital.ro
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini dramatice cu prinderea suspectului care ar fi ucis-o pe fetița de 8 ani din Botoșani
substantial.ro
Tragedie în Codăești: Tineri îndrăgostiți pier pier viața într-un accident rutier cu doar câteva zile înainte de nuntă
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'