Suspiciune de EBOLA în România. Un ploieştean venit din Nigeria a ajuns la spital. Diagnosticul, INFIRMAT

Ebola ar putea să fi ajuns şi în România. Un bărbat din Ploieşti, în vârstă de 51 de ani, întors din Nigeria în urmă cu o săptămână, a ajuns la spital duminică dimineaţă, după ce s-a simţit rău şi a prezentat mai multe simptome care îl fac să fie suspect de Ebola. El a fost transportat la Bucureşti şi a fost internat într-o rezervă specială la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş". UPDATE: La câteva ore după internarea la "Matei Balş", prof. dr. Vladimir Streinu Cercel a declarat că 99% se infirmă posibilitatea ca bărbatul să fie infectat cu Ebola.

10 aug. 2014, 10:53
Suspiciune de EBOLA în România. Un ploieştean venit din Nigeria a ajuns la spital. Diagnosticul, INFIRMAT

Bărbatul fusese plecat la muncă în Nigeria şi s-a întors în ţară în urmă cu o săptămână. Duminică dimineaţă el s-a simţit rău şi s-a dus la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, de unde a fost trimis, apoi, către Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean.

După ce pacientul a fost consultat şi le-a spus medicilor că a fost în Nigeria, ţară care se numără printre cele în care a apărut virusul Ebola, cadrele medicale au decis ca, având în vedere simptomatologia (temperatură 38,4 grade, scaune cu sânge şi deshidratare), starea şi istoricul pacientului, acesta să fie trimis la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Care sunt simptomele de infecţie cu EBOLA şi cum ne apărăm de BOALA UCIGAŞĂ

Citeşte şi Prof.dr.Streinu Cercel, despre bărbatul suspect cu Ebola: Sunt o mulţime de boli asemănătoare cu Ebola

Managerul Spitalului Judeţean Ploieşti, Alexandru Băloi, a declarat, la România TV, că simptomele pot fi de ebola, dar şi de malarie sau febră tifoidă, un diagnostic urmând să fie pus după efectuarea tuturor investigaţiilor, la Bucureşti. Pacientul va fi transportat cu o ambulanţă în care se pot lua măsuri speciale de izolare a pacientului.

Ministerul Sănătăţii, ANUNŢ OFICIAL după primul caz de suspiciune de EBOLA din România

Bărbatul internat la Institutul Naţional „Matei Balş” din Bucureşti cu suspiciunea că ar avea boli infecţioase, inclusiv Ebola, revenise în ţară pe 25 iulie, a declarat, duminică, pentru Agerpres, prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv.

Pacientul a ajuns, duminică, la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti cu vărsături, febră şi diaree, fiind ulterior transportat pentru un set complex de analize la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti.

„Este vorba despre un caz mai deosebit, în sensul că pacientul avea greaţă şi vărsături de vreo trei zile. Când a fost întrebat unde a fost, acesta a precizat că a fost plecat la Vama Veche. I s-au făcut analize iar ulterior, pentru că acestea erau proaste, am decis ca el să fie transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru un consult mai complex”, a declarat directorul Spitalului de Boli Infecţioase, Cătălin Vişean.

La consult s-a depistat faptul că bărbatul s-a întors recent din Nigeria, astfel că este luată în calcul ipoteza că acesta ar putea avea o boală infecţioasă, inclusiv boala Ebola.

Familia a fost IZOLATĂ

Familia ploieşteanului care a fost internat, duminică, la Institutul Naţional ‘Matei Balş’ din Bucureşti fiind suspect de infecţie virală, inclusiv de Ebola, este izolată la domiciliu, până când va fi stabilit un diagnostic.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Anca Dobrescu, a declarat, că familia bărbatului de 51 de ani, respectiv soţia lui şi un băieţel minor în vârstă de 15 ani, nu prezintă, la acest moment, niciun simptom, însă, conform procedurilor, cei doi sunt izolaţi la domiciliu până când se va stabili un diagnostic.

De asemenea, la domiciliul din Ploieşti al acestora a fost efectuată şi dezinfecţia cu substanţe clorigene, a precizat Dobrescu.

Streinu Cercel: 99% se infirmă diagnosticul de Ebola

Posibilitatea unei infecţii cu Ebola în România se infirmă în proporţie de 99%, a declarat duminică managerul Institutului de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, prof.dr. Adrian Streinu Cercel, într-o conferinţă de presă legată de pacientul din Ploieşti suspect de infecţie virală şi care a fost adus la Bucureşti.

‘Am luat pas cu pas toate datele epidemiologice şi cele clinice ale pacientului şi am găsit elemente care ne îndepărtează foarte mult de problematica infecţiei cu Ebola. Ne îndepărtăm destul de mult, practic cu peste 90%, spre 99%, de etiologia Ebola, dar rămân o serie de alte infecţii posibile, inclusiv cele originate în Nigeria. Noi monitorizăm circulaţia acestor virusuri hemoragice – nu e vorba numai de Ebola – şi în 2014 este cel mai mare număr de cazuri înregistrat în această zonă’, a precizat prof.dr. Streinu Cercel.

Potrivit lui, din anamneza efectuată la pacientul din Ploieşti, este vorba de două boli succesive.

‘Cea de-a doua a ridicat această suspiciune. Evident că luăm în calcul istoricul din punct de vedere al patologiei pe care pacientul o prezintă şi toate acestea sunt interpretate în context clinic’, a adăugat Streinu Cercel, precizând că pacientul nu a dorit să fie făcute publice date din dosarul său medical.

Streinu Cercel a explicat că pacientul ‘a lucrat muncă de birou’, nu a luat contact cu secreţii ale unor pacienţi, care oricum nu există pe teritoriul Nigeriei în acest moment.

‘Nigeria este departe de a fi înregistrat focare pe teritoriul său şi până în momentul de faţă nu recunoaşte niciun caz cu transmitere interumană. Din acest acest punct de vedere, contextul epidemiologic este zero, nu putem să-l luăm în calcul’, a explicat şeful Institutului ‘Matei Balş’ de legătura care s-a făcut între Nigeria, locul unde bărbatul a lucrat, şi răspândirea virusului Ebola în Africa de Vest.

Streinu Cercel a subliniat că acest caz a arătat că protocoalele stabilite în acest domeniu funcţionează foarte bine.

‘Ziua de astăzi ne-a demonstrat că protocoalele care au fost discutate cu ministrul Sănătăţii au funcţionat foarte bine, au funcţionat şi relaţiile cu secretarul de stat Raed Arafat, care a pus la dispoziţie sistemul de transport capsulat, astfel încât din punct de vedere al limitării riscului potenţial de transmitere a virusului s-a făcut tot ce trebuia făcut’, a mai arătat prof.dr. Streinu Cercel.

Patru suspiciuni de infectare cu Ebola au fost înregistrate în Nigeria din decembrie 2013 până la 1 august 2014, însă niciunul dintre cazuri nu a fost confirmat, potrivit unor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, postate pe site-ul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’.

Un bărbat în vârstă de 51 de ani din Ploieşti a ajuns, duminică, la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti cu vărsături, febră şi diaree, fiind ulterior transportat pentru un set complex de analize la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti. Acolo s-a depistat faptul că bărbatul a lucrat o perioadă în Nigeria şi s-a întors în România pe 25 iulie. Ulterior, bărbatul a fost transportat la Institutul de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ din Bucureşti.

Ministerul Sănătăţii a anunţat duminică, prin intermediul unui comunicat remis presei, că pacientul din Ploieşti este suspect de infecţie virală, fără a se putea specifica diagnosticul etiologic.