Sute de fermieri au luat cu asalt Ministerul Agriculturii din Atena. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene

Peste 800 de fermieri au luat cu asalt Ministerul Agriculturii din Atena, protestând faţă de măsurile de austeritate privind pensiile. Protestatarii au aruncat cu pietre în Minister, iar poliţia a intervenit împotriva lor cu gaze lacrimogene.

12 feb. 2016, 10:54

Cei aproximativ 800 de fermieri, majoritatea din Creta, care au venit la Atena să protesteze în faţa ministerului Agriculturii, au atacat forţele de ordine care asigurau paza la intrarea în minister. Protestatarii au aruncat cu pietre, spărgând geamurile instituţiei. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Guvernul anterior al premierului Alexis Tsipras planificase creşterea contribuţiilor şi a taxelor pentru pensionari, pentru a face faţă deficitului bugetar al Greciei. Fermierii au ieşit acum la proteste pentru că nu sunt mulţumiţi de noile măsuri de austeritate.

Citeşte şi Vrei pensie? Trebuie să cotizezi cel puţin 15 ani. Verifică când ieşi la pensie

Săptămâna trecută, poliţia şi protestatrii s-au ciocnit în Piaţa Syntagma, din Atena, cu ocazia unei greve generale. Unii dintre tinerii veniţi la manifestaţie au aruncat cu pietre şi sticle incendiare, iar poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene.

O nouă manifestaţie de protest urmează să se desfăşoare, la Atena, la sfârşitul zilei de vineri.

Guvernul Greciei urmăreşte să asigure a treia tranşă a ajutorului financiar internaţional acceptând noi măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali ai Greciei. Tăierea pensiilor este cea de-a 11-a de când a fost impusă în 2010.