Tăriceanu, solicitat să dezbată situaţia TVR în acelaşi regim de urgenţă ca în cazul Antena 3

Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, îi solicită președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, să dezbată starea "falimentară" în care se află TVR în același regim de urgență ca și în cazul Antena 3.

17 feb. 2016, 14:51
Tăriceanu, solicitat să dezbată situaţia TVR în acelaşi regim de urgenţă ca în cazul Antena 3

Ați propus, iar plenul Senatului a aprobat, interpelarea prim-ministrului Dacian Cioloș în legătură cu modul în care ANAF a procedat la executarea sentinței penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/ A/ 08.08.2014, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală. (…) Deoarece Antena 3 nu are drept exclusiv la protecția libertății de exprimare, în contextul în care acest radiodifuzor, persoană juridică de drept privat, nu dispune de drepturi speciale în raport cu statul, vă solicit în mod public (…) să dezbateți în același regim de urgență starea falimentară în care se află Televiziunea Română„, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de Jucan președintelui Senatului.

Valentin Jucan a spus că discuțiile din plenul Senatului au ridicat problema eventualei încălcări a libertății de exprimare a postului de televiziune Antena 3, în ciuda faptului că acțiunea ANAF nu vizează postul de televiziune, ci spațiul în care acesta își desfășoară activitatea, respectiv „recuperarea unui prejudiciu adus statului român de către Dan Voiculescu”.

Jucan afirmă că a făcut acest apel în virtutea faptului că TVR, conform Legii nr. 41/1994, este instituție de interes public, aflată sub control parlamentar, cu atribuții speciale în informarea corectă a publicului.

La bugetul Televiziunii Române, prin taxa tv, contribuie o însemnată parte a românilor. De asemenea, TVR și jurnaliștii care se dedică posturilor publice au, la rândul lor, dreptul la a le fi protejată libertatea de exprimare. Televiziunea Română nu se află în situația relativ simplă a relocării; Televiziunea Română este în pragul falimentului, adică a dispariției. Această stare este infinit mai gravă în comparație cu situația unui post de televiziune pentru care l-ați chemat la raport pe prim-ministru, a declarat Jucan.

El a subliniat că libertatea presei aparține tuturor.

Deși TVR nu vă aduce servicii de imagine, precum alte posturi private, TVR fiind un post de principiu echilibrat, sper să tratați cu măsură identică situația postului public de televiziune, situație care se referă în mod direct la interesul românilor, nu la interesul privat al unei persoane condamnate penal care, în plus, a și prejudiciat statul cu șaizeci de milioane de euro. Libertatea presei aparține tuturor, nu doar unora”, subliniază Jucan.