Tradiţii şi obiceiuri de Sfântă Maria Mică. Ce poţi face să ai noroc

Naşterea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători religioase, se celebrează pe 8 septembrie. Din străbuni s-au menţinut tradiţii şi obiceiuri pe care credincioşii să le respecte pentru a se bucura de noroc şi sănătate în următorul an.

07 sept. 2013, 06:10
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântă Maria Mică. Ce poţi face să ai noroc

De Sfântă Maria Mică nu se cade să efectuăm treburi gospodăreşti, deoarece se crede că va fi „rău de lovitură” pentru bărbaţi, iar femeilor li se va arde mâncarea pe foc sau se va vărsa pentru copii.

De asemenea, cu această ocazie se împart cele mai alese fructe ale toamnei (prune şi struguri) pentru pomenirea sufletelor celor adormiţi, scrie Garbo.ro.

Pentru că în duminica acestei sărbători este dezlegare la peşte, cei care vor să fie sănătoşi sau pentru femeile care vor să rămâne însărcinate este obligatoriu să mănânce peşte.

Pe de altă parte, un gest pe placul lui Dumnezeu este aprinderea candelelor în casele creştinilor, în dreptul icoanei Maici Domnului. Se spune că acea casă va primi binecuvantarea lui Dumnezeu şi va fi la adăpost de urgia naturii, dar şi de foc şi alte rele.

O tradiţie moştenită din bătrâni spune că este interzis să faci focul în vatra în zilele de 7 şi 8 septembrie dacă nu vrei să atragi asupra ta necazurile şi bolile.