Traian Băsescu, despre ministrul Justiţiei: „Nu are nimic cu democraţia. Împinge ţara către un stat poliţienesc”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat, duminică, la România TV, ultimele modificări făcute celor două Coduri, Codul penal și Codul de procedură penală. Acesta a comentat, în special, modificarea art. 153 din Codul de procedură penală, potrivit căruia procurorii pot să ceară băncilor, fără a avea aprobarea judecătorului, informaţii despre situaţia financiară a unei persoane. În acest context, Băsescu a criticat-o pe Raluca Prună, ministrul Justiţiei, despre care a spus că este "un roboţel care execută nişte ordine" şi că împinge România către un "stat poliţienesc".

29 mai 2016, 18:09
Traian Băsescu, despre ministrul Justiţiei: „Nu are nimic cu democraţia. Împinge ţara către un stat poliţienesc”

În mod categoric, Raluca Prună nu are nimic în atitudinea ei cu democraţia. Nimic. Este un roboţel care execută nişte ordine, nu ştiu ale cui ordine, care, în mod categoric, nu pot fi rodul unei gândiri democratice. E clar că un om nu poate fi atât de lipsit de criterii legate de funcţionarea statului de drept fără să-l împingă cineva de la spate. Este categoric un pas înapoi în evoluţia democratică faptul că orice procuror poate scotoci prin conturile fiecăruia. Vedeţi cât de uşor procurorii dau din dosarele penale către presă, ca să creeze atmosferă care să ducă la arestarea preventivă„, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Fostul şef de stat a spus că nu are nimic de ascuns autorităţilor, însă nu vrea ca un procuror să intre „din curiozitate” în conturile sale şi să dea jurnaliştilor informaţii despre situaţia lui financiară.

De unde până unde un procuror să intre să-mi verifice conturile, fără acordul judecătorului? Pentru mine, garanţia este supervizarea judecătorului. Procurorii au ratat de prea multe ori spiritul democratic, ca să fim de acord să ne scotocească în conturi. Mulţi vor spune: nu am nimic de ascuns. Nici eu nu am nimic de ascuns, dar nu vreau să am sentimentul că un procuror care azi dă din dosare informări, înregistrări, mâine, nu va intra de curiozitate, pentru că are dreptul, şi pe urmă va da la presă situaţia mea financiară. Iar eu nu am chef să-mi mai spargă nimeni casa„, a adăugat Băsescu.

Oficialul a mai spus că prin această „măsură antidemocratică”, ministrul Justiţiei împinge România către un „stat poliţienesc”.

Nu foloseşte nimănui, este o măsură antidemocratică.  Doamna Prună este un tip de ministru de Justiţie care împinge către statul poliţienesc. Amintiţi-vă declaraţia ei împotriva avocatului. În instanţă, avocatul este egalul procurorului. Ştiţi cât contează acum un avocat în instanţă? Eu ştiu. Contează ce spune procurorul, avocatul e de formă, să fie şi el acolo„, a conchis fostul şef de stat.