Dispare Evaluarea Națională. Ministrul Educației a făcut anunțul pentru elevi și profesori: „Nu este corectă”

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a declarat că susţine modificarea Evaluării Naţionale, însă a precizat că schimbările nu vor avea loc nici anul acesta, nici în următorii doi ani. De asemenea, a subliniat că pe termen lung, ideal ar fi ca România să adopte un sistem similar altor ţări, în care Evaluarea Naţională să nu mai fie necesară.
Irina Dumitrescu
06 iul. 2025, 08:14
Dispare Evaluarea Națională. Ministrul Educației a făcut anunțul pentru elevi și profesori: „Nu este corectă”

Ministrul Educației, Daniel David, a explicat că, în acest moment, schimbările nu pot fi aplicate rapid deoarece este important ca elevii să aibă un cadru predictibil. Conform acestuia, nu se poate modifica brusc un examen de asemenea amploare, având în vedere că elevii sunt deja pregătiţi mental pentru o anumită structură a Evaluării Naţionale. Totuşi, a menţionat că, în raportul QX, a propus o regândire a evaluării, pentru că sistemul actual nu este considerat corect.

„Pe termen lung eu sper să ajungem ca în alte ţări, să nu mai dăm Evaluarea Naţională. Deocamdată să spunem copiilor că nu se schimbă nimic în acest an şi cred eu nici în anul viitor sau poate nici peste doi ani, fiindcă aceste lucruri trebuie să fie foarte predictibile. Nu te apuci să schimbi Evaluarea Naţională aşa pe termen scurt în condiţiile în care copiii au setul mental că dau într-o anumită examinare naţională. Dar este drept că în raportul QX am propus să regândim Evaluarea Naţională, fiindcă în acest moment nu este corectă”, a precizat Daniel David la Digi 24.

Vezi și Ministrul Daniel David anunță schimbări radicale în educație. Dispar 900 de posturi: „Nu rămân pe drumuri”

Printre problemele pe care le-a semnalat Daniel David se numără faptul că Evaluarea Naţională testează doar două materii, în condiţiile în care scopul învăţământului gimnazial este ca elevii să dobândească mai multe competenţe. De asemenea, ministrul a evidenţiat riscurile legate de impactul pe care îl poate avea un examen punctual asupra traiectoriei unui elev, care poate depinde de un moment în care nu s-a simţit în formă. Astfel, o mică eroare poate influenţa întreaga carieră a unui tânăr.

Daniel David a menţionat că în alte ţări vestice nu există un astfel de sistem, ceea ce sugerează necesitatea unei revizuiri a modului în care evaluăm elevii în România. El a propus să se testeze mai multe competenţe, dar fără a introduce un număr mai mare de examene, de exemplu prin testarea unor subcomponente ale ştiinţei, în loc de examene separate pentru fiecare disciplină. În plus, a subliniat necesitatea unui sistem de reevaluare, astfel încât elevii să aibă a doua şansă dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare.

Ministrul a afirmat că, pe termen mediu, Evaluarea Naţională trebuie regândită, iar în viitor, se doreşte un sistem mai echitabil şi mai diversificat.

„Poate că în ziua aia n-ai fost pregătit, n-ai fost în formă, ai făcut o greşeală şi toată cariera sau viaţa îţi este afectată. Acest sistem nu-l avem în alte ţări vestice. Nu-l avem. Şi atunci eu am spus că merită să regândim lucrurile, să vedem dacă nu merită să testăm mai multe competenţe. Asta nu înseamnă neapărat mai multe examene, că poţi să ai test cu subteste pe ştiinţă, de exemplu, nu înseamnă că ai şi un test la chimie şi unul la fizică şi unul la matematică, dar să testăm mai multe competenţe.

Şi în acelaşi timp, ca să nu depinzi doar de performanţa la evaluarea naţională, dacă nota n-a fost mulţumitoare, să mai ai a doua şansă, să dai un examen la acele licee care doresc să scoată un anumit procent din locurile pe care le au pentru examenul specific. Cel puţin pe termen mediu ar trebui să regândim evaluarea naţională, fiindcă pe termen lung eu sper să ajungem ca în alte ţări, să nu mai dăm evaluarea naţională”, a punctat oficialul.

Citește și Ministrul Educației, Daniel David, dezvăluie cum vor afecta măsurile de austeritate sistemul educațional din România

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Cum sunt oamenii născuți în Iulie. Ce calități și defecte au
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin