Băsescu, eşec la început de sesiune parlamentară. PMP nu poate face grup parlamentar la Senat, dar încearcă la Camera Deputaţilor

Traian Băsescu înregistrează un prim eşec politic la început de sesiune parlamentară. Deşi partidul fostului preşedinte, PMP, a făcut o fuziune cu UNPR ca să devină o a treia forţă politică în Parlament, planurile sale nu se pot înfăptui la Senat, transmite România TV.

01 sept. 2016, 09:58
Băsescu, eşec la început de sesiune parlamentară. PMP nu poate face grup parlamentar la Senat, dar încearcă la Camera Deputaţilor

Traian Băsescu nu va putea să formeze grup parlamentar la Senat în actualul legislativ. Regulamentele Senatului arată că orice grup parlamentar are nevoie ca minim 7 senatori să fi candidat la alegerile parlamentare precedente pe listele aceluiaşi partid.

Fostul preşedinte are cel putin 12 senatori în PMP, dar 7 dintre acestia nu au fost alesi pe listele aceluiasi partid, iar prin urmare nu va putea sa infiinţeze grupul parlamentar.

Totuşi, există condiţii pentru ca PMP să aibă grup parlamentar la Camera Deputaţilor, unde sunt 33 de aleşi care sunt în prezent în PMP. „Vom vedea ce spune Comisia de regulament. Noi am stabilit trei priorităţi legislative la care credem că pot adera si celalalte partide. E un proiect de lege cu privire la primul loc de munca, in conditiile in care rata somajului e de peste 25%. Acest proiect consideram ca ar trebui sa fie o prioritate. O alta prioritate e cu privire la constructia de crese si gradinite, pentru că degeaba le marim mamelor indemnizatiile daca nu au crese si gradinite. Va spun din proprie experienta ca banii din indemnizatie si salariu se duc pe bone. A treia prioritate ar fi legata de legea sanatatii, aceeasi care a starnit manie in ianuarie 2012 si care e necesara”, a declarat, joi, Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a precizat că PMP nu face alianţă nici cu PNL, nici cu PSD: „Sustinem ca suntem mai buni decat ei. Vom avea linie proprie si vom vota ce consideram ca e util”.

Traian Băsescu spune că România nu are nevoie de partide extremiste, comentând faptul că în ultimele zile mulţi parlamentari au trecut la Partidul România Unită, al lui Bogdan Diaconu. „Acest partid va fi urmarit toata viata lui, daca va avea… Eu nu as vrea…. Din moment ce presedintele lui a aruncat de pe scena steagul UE. Cand se vor trezi unde au intrat, or sa dea bir cu fugitii”, a punctat Traian Băescu.

Întrebat dacă speră ca după alegerile parlamentare PMP să fie partidul care propune un nou premier, Băsescu a menţionat că nu poate vorbi de un asemenea obiectiv. În schimb, dorind să reitereze faptul că el ar fi cel mai bun premier, Traian Băsescu a arătat că încă se gândeşte la funcţia de preşedinte. „Eu v-am spus ca sunt politicianul care ar fi cel mai bun PRESEDINTE pentru ca stiu statul. Premierii care au reformat au fost toti stagiari… Ca sa reformezi statul, trebuie sa il stii. Eu am reformat ce am putut si ce tinea de presedintie. Dar de la Executiv se poate reforma statul. Indiscutabil sustin ca nu e politician mai bun decat mine sa faca asta, dar asta nu inseamna ca ma autopropun”.