TRAIAN BĂSESCU se implică în campania electorală. Mesajul preşedintelui pentru românii din străinătate

Traian Băsescu a acuzat că Guvernul şi Ministerul Afacerilor Externe încearcă în mod deliberat să obstrucţioneze votul românilor din străinătate prin refuzul de a înfiinţa noi secţii de votare şi prin ignorarea punctului de vedere al BEC pe acest subiect. Chiar şi în aceste condiţii, Traian Băsescu le cere românilor aflati în străinătate să meargă să voteze pentru continuare modernizării statului, aşa cum au făcut-o şi în 2009.

14 nov. 2014, 15:26
TRAIAN BĂSESCU se implică în campania electorală. Mesajul preşedintelui pentru românii din străinătate

Traian Băsescu a adresat, vineri, un apel către români să meargă la vot, cu o menţiune specială pentru cei aflaţi în străinătate, despre care preşedintele României a spus că li se pun piedici de către autorităţi să-şi exercite un drept constituţional. „O menţiune specială fac pentru românii din străinătate. Ei au mai avut o importanţă capitală în continuarea modernizării României în 2009. De aceea, îi rog în mod special pe românii din străinătate să meargă la vot. Ştiu că este un efort suplimentar pentru ei, că le cer cheltuieli mai mari decât pentru românii din ţară, dar îi rog să înţeleagă că este esenţial să meargă la vot şi să-şi aleagă preşedintele”, a declarat şeful statului.

El a acuzat Guvernul că a minţit în mod deliberat populaţia în ce priveşte condiţiile de votare în străinătate. „A fost evident faptul că membrii Guvernului, Ministrul Afacerilor Externe încearcă să obstrucţionze votul cetăţenilor români din străinătate. Avem câteva elemente foarte clare din care rezultă încercarea de obstrucţionare a votului, cum ar fi comunicatul de ieri al MAE german ce a demontat afirmaţiile făcute de Victor Ponta că nu se pot înfiinţa secţii de votare pe teritoriul german în afara ambasadei şi consulatelor. Mai mult, guvernului român i s-a cerut să solicite înfiinţarea de alte secţii. Germania nu interzice existenţa înfiinţarea unor secţii de votare pe teritoriul ei dacă există o solicitare a statului român„, a arătat preşedintele.

Băsescu a afirmat că nu există vreo interdicţie a Comisiei de la Veneţia de a modificare a legislaţiei electorale, dacă aceasta se face pentru ca alegătorii să-şi exercite dreptul la vot. De asemenea, preşedintele a acuzat Guvernul că a interpretat cu reavoinţă poziţia Biroului Electoral Central privind înfiinţarea de noi secţii de votare. „Este foarte clar că BEC a permis MAE să înfiinţeze noi secţii de votare pentru turul II. BEC nu are voie să spună să se facă noi secţii de votare pentru că art. 12 stabileşte precis cine are obligaţia să stabilească numărul de secţii. BEC interpretează corect art. 54 din Legea 270 pentru alegerea preşedintelui şi spune că este obligatorie menţinerea secţiilor de votare acolo unde sunt liste permanente, iar liste permanente avem doar în ţară. În străinătate, sunt doar liste suplimentare. Unde sunt secţii de votare pe teritoriul naţional este interzisă înfiinţarea de noi secţii de votare pentru că asta înseamnă rearondarea cetăţenilor la noi secţii de votare, dezorientând cetăţenii. În străinătate, nu există liste permanente, iar BEC a dat o interpretare corectă: nefiind liste permanente se pot înfiinţa noi secţii de votare

Iată principalele declaraţii ela preşedintelui:

– Primul meu mesaj este să meargă la vot, indifernet unde s-ar afla. Românii trebuie să meargă la vot. Ştiu foarte bine ce ştiţi şi dv.: în România votul nu este obligatoriu, dar acum se trece într-o altă etapă şi ar fi rău pentru viitorul ţării dacă românii nu ar merge la vot.

– O menţiune specială fac pentru românii din străinătate. Ei au mai avut o importanţă capitală în continuarea modernizării României în 2009. De aceea, îi rog în mod special pe românii din străinătate să meargă la vot. Ştiu că este un efort suplimentar pentru ei, că le cer cheltuieli mai mari decât pentru românii din ţară, dar îi rog să înţeleagă că este esenţial să meargă la vot şi să-şi aleagă preşedintele.

– Campania electorală se finalizează azi, la ora 24, dar în fapt, tot acest zbucium al spectrului politic, al oamenilor din partide, al cetăţenilor simpli din această perioadă se finalizează duminică prin exercitarea dreotului suveran al românilor de a vota. Din acest punct de vedere, aş face obsevaţia asupra căreia aşez toată responsabilitatea preşedintelui României că a fost evident faptul că menbrii Guvenruliui, MAE încearcă să obstrucţionze votul cetăţenilor români din străinătate. Avem câteva elemente foarte clare din care rezultă încercarea de obstrucţionare a votului: comunicatul de ieri al MAE german ce a demontat afirmaşii făpcute de Ponta că nu se pot înfiinţa secţii de votare în afara mabasadei şi consultalor. Mai mutl, guvernului român i s-a cerut să solicite înfiinţarea de alte secţii. Germani nu interzice existenţa înfiinţarea unor secţii de votare pe teritoriul ei dacă există o solicitare a statului român.

– Guvernul putea înfiinţa noi secţii de votare suspendând anume prevederi din legea alegerii preşedintelui. Comisia de la Veneţai nu interzice modificarea legislaţiei electorale, dacă aceasta este în spriinul exercitării dreptului la vot.

– Sunt scrisori de la primari din Spania şi Italia ce pun la dispoziţie spaţii pentru organizarea alegerilor. Este clar că Guvernul nu a vrut să-i lase pe românii din străinătate să-şi exercite în număr mare dreptul constituţional garantat de a vota. Îi chem pe românii din străinătate să nu se uite la distanţe pentru că au aici copii şi părinţii lor şi acii se vor întoarce când România le va oferi condiţiile pe care să le accepte. Duminică discutăm despre viitorul ţării lor.

– Am informaţii că sunt partide care au decis să nu-şi trimită reprezentanţi în secţiile de votrare pentru a se putea întârzia viteza la vot. Fac apel la oapte partidele să-şi trimită reprezentanţii în secţiile de votare. Altfel ele însele vor contribui la obstrucţionarea dreptului de vot.

– M-am adresat BEC, Guvernului şi MAE cerând găsirea unei soluţii pentru ca în turul II să se poată înfiinţa noi secţii. Este foarte clar că BEC a permis MAE să înfiinţeze noi secţii de votare pentru turul II. BEC nu are voie să spună să se facă noi seccţii de votare pentru că art. 12 stabileşte precis cine are obligaţie să stabilească numărul de secţii. BEC interpretează corect art. 54 din Legea 270 pentru alegerea preşedintelui şi spune că este obligatorie menţinerea secţiilor de votare acolo unde sunt liste permanente, iar liste permanente avem doar în ţară. În străinătate, sunt doar lispte suplimentare. Unde sunt secţii de votare pe teriotoriul naţional este interzisă înfiinţarea de noi secţii de votare pentru că asta înseamnă rearondarea cetăţenilor la noi secţii de votare, dezorientând cetăţenii. În străinătate, nu există liste permanente, BEC a dat o interpretare corectă: nefiind liste permanente se pot înfiinţa noi secţii de votare.

– În ţară avem o secţie de votare la 900-1000 de cetăţeni cu drept de vot. În străinătate, este o secţie de votare la 10.000 de cetăţeni. Or Constituţia obliga Guvernul să creeze condiţii pentru ca toţi cetăenii să poată vota. Chiar şi în aceste condiţii, îi rog pe români să meargă la vot pentru că sunt momente în care toţi avem obligaţia să facem sacrificii pentru ţară.

– Cei de la Guvern au dat interpretarea „preşedintele s-a amestecat”. În art. 80 al Constituţiei se precizează clar că preşedintele are obligaţia să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor şi să medieze între instituţii şi societate, ori societatea sunt zecile de mii de români care nu au putut vota.

– Un drept la replică pentru că nu aş vrea ca românii să meargă la vot cu propaganda unuia dintre candidaţi şi să creadă că-i adevărat. În această campanie, în mod repetat, atât candidatul PSD, cât şi politicieni din acest partid au proferat ameninţări: „După ce-şi terminiă mandatul, Băsescu la puşcărie” sau „Asta-i casa lui Băsescu, nu i-o dau”. La ameninţări, sunt specifice politicienilor din anii 50 pe vremea când Ana Pauker domnea prin România. Îl pot asigutra pe candidat că în toată activitatea mea nu va găsi încălcări de lege. În ce priveşte mult discutata casă: nu am cerut nici o locuinţă anume. Unui fost preşedinte trebuie să i se asigure, conform legii, o lociuinţă în care să i se poată asigura paza. Dacă Ponta nu vrea să aplice legea, nu stau cu căciula în mână la un plagiator.

– Îmi menţin punctul de vedere că atunci când e în faţa mea e un pisicuţ. Când ajunge la microfon, e un erou. După conferinţă, veţi găsi pe facebookul meu un filmuleţ, să vedeţi cum e pisicuţul.

– Azi am înţeles că regimul Băsescu e un regim odios. Ce au făcut azi liderii alianţei de stânga este o înşelătorie odioasă. Cum poţi reînfiinţa USL cu PLR care nu este înregistrat? Hai că dl. Tăriceanu a ajuns un soi de Agamiţă Dandanache că-i pe un pod şi e pe alt pod. Bun, vârsta la unii oameni produce efecte. Mă aşteptam ca ceilalţi să realizeze că omul ăsta nu are un partid. Mă deranjează înşelătoria, falsul.

– Azi avem un tandem Ponta-Tăriceanu. Să vedem ce s-a întâmplat în regimul odios Bîsescu: în 2004-2008 premier a fost Tăriceanu; din 2012, Ponta este premier. Deci 4 de la Tăriceanu şi 3 de la Ponta sunt 7 ani în care prim-miniştri au fost ieri. Şi să mai punem anul 2009, în care PSD a fost la guvernare. Eu am putut face reformele structurale al statului doar 2 ani.

– A trebuit să lupt cu ei să apară ANI, Tăriceanu a refuzat vreo 3 luni documentiul prin are să apară ANI. În condiţiile astea, în care nu am negociat cu ei justiţia, sigur că li se pare un regim odios, dar este un regm în favoarea oamenilor, care a pus pe picioare instituţiile. Deci Regimul Băsescu înseamnă 7 ani în care premieri au fost Tăriceanu şi Ponta, plus unul cu PSD la guvernare. Nu ştiu dacă acum li se mai pare aşa odios regimul. Lui Tăriceanu îi duduia economia în cap în pragul crizei, ne-a lăsat într-o situaţie financiară incredibil de dificilă şi azi de pupă cu POnta. Ponta să zică bogdaproste că i-a lăsat Boc o ţară echilibrată economic. Pe sacrificiul lui Boc are acum o ţară prin care să dea pomeni românilor.

– Oamenii aceştia au propagat ura. Au împărţit ţar aîn băsişti şi electorat bun. Îi rog pe băsişti să vină duminică la vot, să vină cei care vreodată au avut încredere în mine.

– Responsabilitatea românilor este să vină duminică la vot şi să nu lase ţara pe mâna unor demagogi care au hoarde de corupţi, să nu lase ţara jefuită de ei.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă, vineri, la ora 18,30, la Palatul Cotroceni, Sala de Conferinţe, anunţă Departamentul de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale.

Până vineri, Traian Băsescu nu a ieşit cu nicio declaraţie de presă de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie. Înainte de primul tur, când o susţinea pe Elena Udrea, şeful statului spunea că nu va  merge la vot, apoi că nu-şi doreşte ca Victor Ponta să iasă preşedinte, dar nu-l susţine nici pe Klaus Iohannis.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Pe cine va vota TRAIAN BĂSESCU în turul al doilea

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Astfel, într-o emisiune televizată, din 13 octombrie, preşedintele Traian Băsescu declara că nu va merge la vot în turul 2, dacă rămân în cursă Victor Ponta şi Klaus Iohannis, precizând că amândoi sunt oportunişti şi corupţi.

„Nu mă duc la vot, aceşti oameni amândoi sunt oportunişti şi corupţi”, a spus Băsescu, argumentând că el că o susţine pentru primul tur pe Elena Udrea, care nu minte.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ulterior, cu două zile înainte de primul tur, Traian Băsescu nu a reluat mesajul că nu va mai merge la vot în turul al doilea, însă a transmis că îşi doreşte ca Victor Ponta să nu fie ales preşedinte.

Nu aş vrea să o fac pe prorocul, pot să vă spun ce îmi doresc foarte mult. Îmi doresc foarte mult ca Ponta să nu ajungă preşedintele României. Nu pentru că aş avea ceva cu el, dar Ponta va fi o calamitate şi vine cu toată liota de corupţi şi oameni ahtiaţi să pună sub control justiţia, serviciile de informaţii, să le pună la cheremul PSD-ului”, declara Băsescu.

SONDAJ cu TREI zile înainte de vot: Victor Ponta – 54%, Klaus Iohannis – 46%