Trei ROMÂNI pe lista EUROPOL a celor mai căutaţi infractori

Trei români, unul condamnat pentru sprijinirea fugii lui Omar Hayssam şi alţi doi condamnaţi pentru omor sunt pe lista celor mai căutaţi infractori europeni, arată Europol şi Poliţia Română care anunţă că, în primele 6 luni de la lansarea aplicaţiei au fost prinşi 14 fugari, iar opt dintre ei au ajuns în spatele gratiilor cu ajutorul informaţiilor primite pe site-ul eumostwanted.eu, citat de news.ro.

29 iul. 2016, 12:15

De la lansarea site-ului eumostwanted.eu au fost prinşi 14 dintre cei mai căutaţi fugari europeni, arată Europol într-un comunicat remis agenţiei News.ro. „Dintre aceştia, opt persoane au fost arestate în baza informaţiilor furnizate prin platforma online care a jucat un rol important în localizarea fugarilor. Solicitarea de asistenţă în spaţiul public s-a dovedit că a furnizat un plus de valoare semnificativ în capturarea infractorilor”, arată Europol.

În urmă cu şase luni Reţeaua Europeană de Căutare Activă a Fugarilor (European Network of Fugitive Active Search Teams – ENFAST) lansa site-ul oficial găzduit cu ajutorul Europol unde publicul a fost invitat să vină în ajutorul polţiei în găsirea celor mai periculoşi infractori din spaţiul comunitar european, potrivit news.ro.

Europol mai arată că, din lista publicată iniţial, încă mai sunt căutaţi 28 de infractori „most wanted”. Potrivit Poliţiei Române, trei dintre aceşti infractori au legătură cu România.Este vorba despre Omar Mukhles, condamnat la cinci ani de închisoare pentru terorism pentru că, între 23 şi 30 iunie 2006, a planificat şi înlesnit ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a celor trei jurnalişti români, în Irak.

Citeşte şi Europol: În România au fost arestaţi 11 jihadişti, în 2015. SRI susţine că sunt zece

Valerică Mizgă, născut în Miercurea Ciuc şi cu domiciliul în Braşov, a fost condamnat în 2011 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 21 de ani şi 6 luni de închisoare pentru omor, omor deosebit de grav şi tâlhărie. Pe 5 martie 1997, împreună cu alţi doi bărbaţi, a maltratat şi sugrumat un medic stomatolog maghiar provocându-i decesul, în locuinţa sa, din localitatea Kecskemet, Ungaria, se arată în actul de condamnare, informează news.ro

Cionca Sebastian Decebal a fost şi el condamnat pentru omor în 1998 de către Tribunalul Bihor la o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Instanţa a reţinut că, la data de 24 ianuarie 1997, în faţa blocului unde locuia victima, în Oradea,  i-a aplicat unui cetăţean turc două lovituri cu o bâtă de baseball în cap, cu scopul de a-l tâlhări, provocându-i leziuni care au dus la decesul acestuia. Deoarece Cionca este căutat de foarte mulţi ani, pe site-ul dezvoltat de Europol el a fost îmbătrânit cu ajutorul aplicaţiilor IT.