Turcia: Erdogan, supărat pe Uniunea Europeană pentru că nu i-a dat bani pentru migranţi

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan afirmă că Uniunea Europeană nu și-a respectat promisiunea de a oferi Turciei 3 miliarde de euro ajutor pentru migranți.

03 oct. 2016, 10:46
Turcia: Erdogan, supărat pe Uniunea Europeană pentru că nu i-a dat bani pentru migranţi

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat luni Uniunea Europeană, afirmând că blocul comunitar nu și-a respectat promisiunea de a oferi 3 miliarde de euro ajutor pentru migranți, ca parte a acordului bilateral menit să frâneze sosirea de refugiați în Europa, relatează Reuters.

„Anul se apropie de sfârșit”, a declarat Erdogan la o conferință la Ankara.”Ei (europenii) promit însă nu se țin de cuvânt”, a mai spus Erdogan.

Acordul încheiat în martie între Turcia și UE a redus în mod semnificativ fluxul de migranți ilegali care pătrund în Uniunea Europeană dinspre Turcia.

Astfel, în martie, UE s-a angajat să ofere Turciei 3 miliarde de euro în 2016 și 2017 și alte 3 miliarde mai târziu, în schimbul colaborării autorităților de la Ankara, care trebuiau să stăvilească afluxul de migranți ilegali și de refugiați către Europa.

Comisia Europeană a declarat că plățile către Turcia în cadrul acordului se bazează pe proiecte, nefiind vorba de o plată unică.